ROC van Twente ontwikkelt keuzedeel Outdoor samen met werkveld

Enschede / 03 september 2018
De opleidingen Travel, Leisure & Hospitality van ROC van Twente, Roompot Vakanties en Landal Greenparks hebben samen het nieuwe keuzedeel Outdoor ontwikkeld. De praktijklessen worden gegeven bij outdoor bedrijf De Wilgenweard in Nijverdal. Studenten die het keuzedeel met minimaal een acht afsluiten, ontvangen een certificaat waardoor ze zonder bedrijfstraining bij de recreatiebedrijven aan de slag kunnen als outdoor activiteitenleider. Een voordeel voor studenten én de betrokken bedrijven.

Uitgebreid vakkenpakket
Tijdens het keuzedeel Outdoor leren de studenten vaardigheden als klimmen, abseilen, kanovaren, boogschieten en mountainbiken. Daarnaast is er aandacht voor trends in de outdoor sector, samenwerken en EHBO. Tijdens de praktijklessen bij De Wilgenweard in Nijverdal worden de ruim vijftig studenten begeleid door twee outdoor instructeurs van De Wilgenweard en twee docenten van ROC van Twente. Het afsluitende examen wordt beoordeeld door medewerkers van de betrokken recreatiebedrijven en docenten van ROC van Twente. Een keuzedeel dient ter verbreding of verdieping van de reguliere studie of ter voorbereiding op de doorstroom naar een volgende opleiding aan het mbo of hbo.

Een win-winsituatie
De samenwerking tussen de opleidingen van Travel, Leisure & Hospitality en de recreatiebedrijven is aanzienlijk. De bedrijven bepaalden samen met docenten van de opleiding de minimale exameneisen, bieden de studenten een leslocatie én beoordelen mede de eindexamens. Studenten die het keuzedeel met een acht of hoger afronden maken een grotere kans op een baan als outdoor instructeur bij de partnerbedrijven. Dit omdat het certificaat de verplichte en vaak kostbare bedrijfstrainingen overbodig maakt. Ook leren de studenten outdoor activiteiten te creëren in recreatieparken waar dit niet voor de hand ligt. Een win-winsituatie, waar ROC van Twente heel trots op is.

Onderwijs als verbindende factor
Het keuzedeel Outdoor is een van de vele samenwerkingen tussen ROC van Twente en het regionale bedrijfsleven. De verbinding met de Twentse bedrijven houdt het onderwijs scherp en stoomt de student én werkgever klaar voor de toekomst. Naast toekomstbestendig onderwijs, versterkt het ook de band tussen de bedrijven onderling.