Contactonderzoek TBC door GGD

05 februari 2019

Bij een student van de juridische opleidingen van onze locatie aan de Gieterij in Hengelo is in het najaar open TBC geconstateerd. De GGD is meteen een bron- en contactonderzoek gestart. Zowel ROC van Twente als betrokken personen zijn door de GGD geïnformeerd over het onderzoek en wat dit voor hen betekent. Heb jij geen brief ontvangen, dan behoor jij niet tot de doelgroep van het onderzoek. Wil je meer informatie over TBC dan kun je kijken op www.ggdtwente.nl/tbc.

Niet besmettelijk voor omgeving
Betrokkenen zijn per brief geïnformeerd. De GGD voert zorgvuldig onderzoek uit en kijkt kritisch naar de personen die voor het onderzoek moeten worden uitgenodigd. Heb je geen geen brief ontvangen? Dan maak je geen onderdeel uit van het onderzoek. De betreffende student is in behandeling en niet meer besmettelijk voor zijn/haar omgeving. Mensen bij wie er een besmetting is gevonden, zijn niet besmettelijk voor hun omgeving. TBC is goed met medicatie te behandelen. Toch nog vragen? Dan kun je bellen of mailen met de GGD Twente: 053-4876980 of tbc@ggdtwente.nl.

FAQ

 1. Ik volg bij jullie een opleiding. Moet ik mij ongerust maken?
  Als er reden was geweest om je uit te nodigen voor onderzoek, dan had je een brief van de GGD ontvangen. De GGD heeft de te onderzoeken personen volledig in beeld.
   
 2. ​Ik maak mij zorgen over mijn eigen gezondheid / Ik denk dat ik ook TBC heb​.
  Vragen over de gezondheidstoestand kunnen wij niet beantwoorden. Wij adviseren in dat geval contact op te nemen met de huisarts of te bellen met de GGD op telefoonnummer 053-4876980 of te mailen naar tbc@ggdtwente.nl​.
   
 3. Zijn degene die besmet zijn met de tuberkelbacterie besmettelijk?
  ​Er zijn personen die anti-stoffen TBC in hun lichaam hebben: zij zijn besmet. Deze mensen zijn NIET ziek en kunnen de bacterie NIET overdragen aan hun omgeving. Al deze personen worden behandeld met een medicijnkuur, zodat de kans dat ze ziek worden (en open TBC krijgen) kleiner wordt dan 1%.