Onze studenten zetten met succes minionderneming in Italiaanse honing en olijfolie op

12 maart 2019
Onze studenten zijn de ondernemers van de toekomst. Een groep studenten van de opleiding Ondernemer retail in Hengelo heeft al haar skills in moeten zetten om hun minionderneming in Italiaanse honing en olijfolie van de grond te krijgen.

De zes studenten vertrokken naar Italië om olijven te oogsten voor de productie van olijfolie. Deze olijfolie zou vervolgens verkocht worden in Nederland voor het goede doel. De reis was in het kader van hun opleiding waarvoor ze een minionderneming moeten opzetten. Opdracht daarbij is een product van begin  tot eind in de markt te zetten. Met onder andere docente Claudia Bordenga als begeleidster werd Italië een logische bestemming; haar roots liggen in het Zuid-Europese land.

Eenmaal in Italië aangekomen om olijven te plukken, verliep alles anders dan gepland. De olijfboomgaard was om veiligheidsredenen niet toegankelijk en dus moest er geïmproviseerd worden. De Italiaanse cultuur wat betreft afspraken maken, hielp daarbij niet. Uiteindelijk ontstond het plan om zelf streekproducten te gaan importeren. 
Diverse streekproducten werden onderzocht, geproefd en getest. De studenten selecteerden uiteindelijk twee producten: honing en olijfolie. Ze onderhandelden over de prijs en zorgden dat de producten naar Nederland gehaald mochten worden. 

En met succes: in hun minionderneming verkochten de studenten de honing en olijfolie bij de foodhall in Enschede, diverse kerstmarkten en op andere evenementen. De verkoop gaat ook nu nog steeds door; de producten komen met enige regelmaat nog uit Italië. En de opbrengst gaat nog steeds naar stichting De negende van – een organisatie die als doel heeft om de erfelijke aandoening DFNA9 bekendheid te geven en om fondsen te werven om wetenschappelijk onderzoek te bevorderen.