Jonnie Boer nieuw boegbeeld Cas Spijkers Academie

Almelo / 18 juni 2019
Jonnie Boer is met ingang van het nieuwe schooljaar als boegbeeld en inspirator verbonden aan de Cas Spijkers Academie. Jonnie gaat zich inzetten om het culinaire opleidingsniveau in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen. Hij vindt het belangrijk om jongeren op te leiden en hen de passie voor het vak mee te geven. Jonnie Boer is een internationaal bekende chef-kok en eigenaar van De Librije en Brass Boer in Zwolle en Brass Boer op Bonaire.

De betrokkenheid van Jonnie Boer en het team van De Librije bij de Cas Spijkers Academie mag heel breed genoemd worden: deze loopt van aanmelding tot diplomering. Bij de ‘casting’ van de aankomende studenten kijkt men mee naar hun drijfveren en talenten. Verder krijgen studenten van de drie academies jaarlijks twee masterclasses bij De Librije. Eerstejaarsstudenten worden hierdoor extra gemotiveerd en examenkandidaten kunnen zo hun examenopdracht uitwerken. Jonnie Boer: “Wij willen studenten een Librije-beleving meegeven. We vertellen hen enerzijds over onze passie en onze doelen, anderzijds laten we ook de praktische kanten zien: waar halen we onze ingrediënten vandaan, hoe bereiden we onze gerechten? We zullen met de studenten steeds verder de diepte ingaan”. 

Masterclasses en gastlessen
Deze masterclasses worden gegeven door het team van De Librije, waarbij naast Jonnie ook keukenchef Nelson Tanate en sous-chef Lars Aukema met de aankomende topkoks aan de slag gaan. Thérèse Boer, de vrouw van Jonnie en tevens eigenaar, gastvrouw en sommelier van De Librije, richt zich voornamelijk op de wijn-/spijscombinaties en het gastheerschap bij de opleiding tot gastronoom/sommelier. Naast bovengenoemde ontwikkelingen blijven gastlessen en masterclasses van andere topchefs uit de Nederlandse gastronomie ook onderdeel van de opleiding. De Cas Spijkers Academie heeft inmiddels drie vestigingen ondergebracht bij ROC Nijmegen, ROC van Twente en Cingel College.


Sinds het overlijden van oprichter en naamgever van de opleiding, topkok Cas Spijkers, staat meesterkok Cees Helder aan het roer van de Cas Spijkers Academie. Hij heeft de afgelopen 8 jaar persoonlijk de casting op de academies verzorgd. Daarnaast gaf hij masterclasses en was hij mede-examinator, waardoor een diploma van de Cas Spijkers Academie dus letterlijk de ‘handtekening’ van de meesterkok heeft.

“De Cas Spijkers Academie is een schitterende opleiding. Het is tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe nestor die de opleiding verder kan uitdragen en voortzetten. Voor mij is het nu tijd om ook te gaan genieten van andere zaken zoals reizen, zeilen en genieten van het leven. In de tijd dat ik betrokken was bij deze opleiding, heb ik gezien dat de drie academies dichter tot elkaar gekomen zijn en nu hetzelfde niveau nastreven. De Cas Spijkers Academie staat aan de top van de culinaire opleidingen in Nederland.
Ik kijk terug op een heel mooie tijd waarin ik veel jonge culinaire talenten heb mogen examineren en begeleiden. Prachtig om de passie te zien van deze jonge mensen. En daarnaast geeft het altijd weer super trots gevoel als ze het diploma behaald hebben.”, aldus Cees Helder! 

Bekijk hier de overdracht van het stokje: https://youtu.be/IxyI_PsqY7g