Twentse metaalbewerkers tonen topprestatie tijdens WorldSkills in Rusland

Rusland / 27 augustus 2019
Eind augustus vlogen CNC Frezer Daniël van Voorthuizen (20) en CNC Draaier Jan-Willem ten Hag (22) samen met Team NL naar het Russische Kazan, om deel te nemen aan Worldskills 2019. Tijdens het WK voor mbo’ers namen ze het op tegen ’s werelds beste metaalbewerkers.

Elk onevenen jaar wordt WorldSkills georganiseerd. Dit jaar werden alle 56 deelnemende landen welkom geheten in Kazan, te Rusland. De Russische gastvrijheid oversteeg ieders verwachting, met een opening- en sluitingceremonie die verdraaid veel aan oudjaarsavond deed denken. Het vuurwerk vloog je om de oren en mbo'ers werden op elke mogelijke manier in het zonnetje gezet. Nationale artiesten, bestuurders en zelf president Putin betraden het podium om hen toe te spreken. 

Lassers, frezers en kappers van wereldklasse
Zoals op elk wereldkampioenschap was de concurrentie moordend. Grote landen als China, Korea en Rusland investeren duidelijk flink in hun deelnemers. Des te knapper dat de Nederlandse studenten zich bij menig wedstrijd in de top 10 hebben weten te vechten. Onze CNC Frezer Daniël van Voorthuizen werd achtiende van de 31 en CNC Draaier Jan-Willem ten Hag liet dertien van zijn 28 tegenstanders achter zich. Beide wedstrijden werden gewonnen door China. Oudstudent Hugo Rijsman mag zichzelf sinds deelname in Kazan de beste Europese lasser noemen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
ROC van Twente doet ieder schooljaar mee aan de Skills wedsdtrijden, te beginnen met Skills Heroes. Tijdens de kwalificaties wordt het kaft van het koren gescheiden en in maart strijden de beste vakmannen en -vrouwen tegen elkaar tijdens Skills The Finals, het NK. Wie wint maakt kans op een plek in Team NL, dat in de zomer van 2020 meedoet aan EuroSkills in Graz. De vakwedstrijden zijn in het leven geroepen om het beroepsonderwijs ook op internationaal niveau meer aanzien te geven.