ROC van Twente studente Meike Heideman wint ‘Gouden Vlam’ voor beste chemische afstudeerverslag

Enschede / 04 oktober 2019
Meike Heideman uit Oldenzaal nam gisteren in Schouwburg Odeon in Zwolle de gouden vlam in ontvangst voor het beste chemische afstudeerverslag op het mbo. Meike heeft de opleiding Operator C gevolgd bij ROC van Twente. Deze eerste prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro en uiteraard eeuwige roem.

Het onderzoek
Meike heeft het onderzoek uitgevoerd bij Chamlon in Ootmarsum, producent van schoonmaakdoeken en zemen. Tijdens dit productieproces wordt gebruik gemaakt van een stofje dat slecht is voor de gezondheid. Zij heeft onderzoek gedaan naar een vervanger hiervoor. Na literatuuronderzoek, heeft Meike proeven uitgevoerd op laboratoriumschaal waar mooie resultaten werden gehaald. Vooral tijdens het productieproces ademen werknemers het stofje in of het komt op hun huid. Met dit nieuwe stofje kan hun veiligheid gewaarborgd worden. Het leukste aan het onderzoek bij Chamlon vond zij de vrijheid die ze kreeg.

Juryrapport
Volgens de jury blinkt Meike uit in haar heldere, overzichtelijke verslag. “Ze stijgt met haar resultaat uit boven de verwachtingen van een mbo student en is een ware ambassadrice voor de gouden vlam” aldus de jury. Het onderzoek van Meike toont heel duidelijk de link tussen Laboratorium- en procestechniek aan. Het eerste leerjaar bij ROC van Twente is dan ook gecombineerd, zodat studenten kennismaken en direct verbinding leggen tussen deze twee technieken.

Tweede plaats
Een gedeelde 2e plaats (250 euro) was er voor Babet Segerink uit Oldenzaal, zij heeft de opleiding Chemisch-fysisch analist gevolgd. Babet heeft haar onderzoek uitgevoerd bij Nanomi in Oldenzaal. 
Babet deed onderzoek naar een methode waarbij je de afgifte van een langwerkend medicijn kunt volgen zonder dat je testpersonen of testdieren nodig hebt. Hierbij heeft zij literatuuronderzoek uitgevoerd en gekeken naar de andere onderzoeksprojecten binnen Nanomi.  Het leukste aan het onderzoek vond zij het werken met het product zelf tijdens de stage. “Fascinerend hoe zo’n klein product zo’n gereguleerde afgifte kan realiseren” vertelt Babet.
 
Manal Kaddoura en Remco van Dort, beiden studenten Chemisch-fysisch analist bij ROC van Twente, kregen een eervolle vermelding voor hun afstudeeronderzoek.