Minister Bijleveld in gesprek met studenten

Hengelo / 04 februari 2020
'Het is ongelofelijk belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Waar je achter staat en wat je iedere dag weer met plezier doet.' Dat vertelde minister Ank Bijleveld-Schouten aan onze studenten.

Maandag 3 februari kwam minister Bijleveld langs op onze locatie in Hengelo om met studenten te spreken over het thema vrijheid ter gelegenheid van het Nationaal Gesprek voor de Vrijheid. De ochtend begon met een kringgesprek met studenten van onze Centrale Studentenraad. Daarna hield de minister een lezing voor een groep van 60 studenten van de opleidingen in de Veiligheid en Vakmanschap en van de Juridische opleidingen en ging ze vervolgens in gesprek met deze studenten. Volgens Bijleveld zijn er in Nederland kansen omdat je kunt zijn wie je wilt zijn en kunt kiezen wat je leuk vindt om te doen. Dat heeft wat haar betreft alles te maken met vrijheid. Daarom kunnen jongeren ontdekken wat bij hen past, zichzelf ontwikkelen, mogen ze naar school gaan en gaan werken, geloven wat ze willen. 'Mag je zijn wie je bent, zonder dat iemand je oppakt, gevangen zet of erger nog: jou en je familie iets aan doet', vroeg ze aan onze studenten. 'Daar sta je waarschijnlijk niet elke dag bij stil. Want vrijheid is voor de meesten van ons zo gewoon. Zo normaal. Zo vanzelfsprekend.'

 

Volgende dag melden

Bijleveld blikte ook terug op de Tweede Wereldoorlog. Die diende zich aan toen haar opa Willen in de Meidagen van 1940 gelegerd was op de Linge-Waal stelling, vlakbij Tiel, in het zuiden van Gelderland. Hij vierde met zijn maten een feestje, vanwege een verkregen eretitel. Er werd een biertje gedronken en er was muziek. Maar het festijn kwam abrupt tot een eind toen de burgemeester met politie binnenviel om te melden dat de Koningin een mobilisatie had afgekondigd. Bijleveld: 'Alle troepen, inclusief mijn opa, moesten zich de volgende dag melden om hun plek in te nemen aan het front.' Dat de situatie ernstig was had iedereen door. 'Zo kwam het dat iedereen de volgende dag naar zijn regiment vertrok', vervolgde de minister. 'Met een organiek bepakte rugzak, in gevechtstenue, volledig omgehangen. Met heel ander materiaal dan nu. Het land verdedigen. De vrijheid bevechten. Er was geen keuze, in 1940. Niet voor mijn opa en niet voor nog vele duizenden andere militairen, onder wie dienstplichtigen.'

 

Een hoger doel

Bijleveld sprak van een spannende en angstige periode voor haar opa, zijn maten en eigenlijk iedereen. Het lukte niet de Duitsers tegen te houden en Nederland werd bezet.

De bewindsvrouw zei dat ze inmiddels al zoveel verhalen hoorde van militairen en veterenen, ingezet tijdens crisissituaties en oorlogen, waar ook ter wereld. 'Daarom zit ik hier vandaag ook zo graag bij jullie', zei ze. 'Om samen open het gesprek aan te gaan en de verhalen met elkaar te delen. Ze zijn het waard te vertellen, zodat wij niet vergeten waar onze 'zo gewone, normale, vanzelfsprekende' vrijheid vandaan komt. Jullie doen deze opleidingen niet voor niets. Ook jullie willen je inzetten voor een hoger doel, een baan met betekenis. Omdat je wilt opstaan voor een ander en wilt beschermen wat ons dierbaar is', aldus Bijleveld, die toevoegde dat dit het is waar 75 jaar geleden door onze bondgenoten zo hard voor is geknokt.

Bijleveld drukte onze studenten vervolgens op het hart dat er zonder vrijheid, geen kansen zijn.

 

Bron: defensie | Organisatie: De Balie, ROC van Twente, HUB | Fotografie: De Balie, Annemee Diks