Verbindende initiatieven: Studenten en docenten ROC van Twente realiseren data platform voor ziekenhuizen in Nederland

Hengelo / 09 april 2020
In tijden van crisis ontstaan prachtige initiatieven. Ook de opleiding applicatie ontwikkelaar van ROC van Twente, locatie Gieterij Hengelo, is trots een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus.

In opdracht van het Amsterdam UMC en Maastricht UMC+  is de website www.covidpredict.nl ontwikkeld. Op deze website delen medisch specialisten data van verschillende ziekenhuizen in Nederland die het klinische beloop van patiënten met COVID-19 kunnen voorspellen. Zo willen zij uiteindelijk tot de meest optimale behandeling voor patiënten komen.

Docenten en studenten van ROC van Twente hebben binnen afzienbare tijd en met ondersteuning van (stage)bedrijf Innovadis uit Enschede, zorg en technologie samen laten komen. Bert van de Woord, docent ICT bij de opleiding applicatie ontwikkeling. “Snelheid was een belangrijk aspect bij het aannemen van deze opdracht. En dat past precies bij onze manier van opleiden. Sinds een aantal jaar leiden wij onze studenten op via de scrum methode. Dat betekent dat wij heel snel applicaties kunnen ontwikkelingen. Samen met een van onze studenten, Remo Grado, - hij haalde recent een bronzen plak tijdens Skills The Finals voor Applicatie- en mediaontwikkelaar - en het IT (stage)bedrijf Innovadis, zijn we erin geslaagd dit op korte termijn te realiseren."

Geen handen aan het bed maar toch kunnen bijdragen
De verwachting is dat de website nog een tijd in de lucht zal zijn. Bert: "Meer ict-studenten en bedrijven uit ons netwerk willen we dan inzetten voor onderhoud en doorontwikkeling van dit platform. Het is heel mooi om te zien hoe enthousiast en energiek alle betrokkenen met deze opdracht bezig zijn. Er wordt in mogelijkheden gedacht. Als ict-specialisten kunnen wij geen handen aan het bed brengen, maar wel op deze manier een bijdrage leveren.”

ROC van Twente en het practoraat Zorg & Technologie
In deze onwerkelijke tijden ligt de focus binnen ROC van Twente op het blijven bieden van goed onderwijs aan studenten. Tegelijkertijd voelt ROC van Twente de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de maatschappij waar dat kan.

De ontwikkeling van dit platform valt samen met de ambitie van ROC van Twente en het practoraat Zorg & Technologie (expertisecentra voor praktijkonderzoek in het mbo) om praktijkonderzoek te doen naar de toepassing van technologie in de (langdurende) zorg. ROC van Twente is trots dat docenten en studenten op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus.