Tips en trucs over online lesgeven in Teams

22 oktober 2020
Eind september organiseerde het Edulab een studiemiddag Microsoft 365. Door de inmiddels welbekende omstandigheden, vond deze middag online plaats. Dit live-event werd een leerzame middag, die bestond uit zes sessies. Tijdens de tweede sessie van dag was de beurt aan Harmen Frans Talstra, adviseur Educatieve Technologie van ROC van Twente. Hij deelde handige tips en trucs deelde over online lesgeven met behulp van Teams in de klas.

Er zijn wat nieuwe functionaliteiten in Teams, zoals de weergave van de vergadering (les), zodat je de klas ook als klas kunt zien. Eerst werd uitgelegd hoe je bij ROC van Twente een team kunt aanvragen. Bij het aangeven van een team dien je aan te geven welk type team je nodig hebt: een team voor interne samenwerking (voor medewerkers van ROC van Twente), een team voor externe samenwerking (voor medewerkers én externen) of een team voor onderwijs. 

Teams voor de klas inrichten
Vervolgens werd getoond hoe je het team kunt inrichten met kanalen en eventuele privékanalen. Die privékanalen zijn bedoeld om een kleine groep binnen het team apart toegang te geven tot dat kanaal. Op die manier kun je bijvoorbeeld projecten uitzetten en studenten in groepjes laten werken, zonder dat ze bij elkaar kunnen kijken. 

De volgende stap is het uitzetten van opdrachten binnen het team. In een klassenteam zit een map ‘lesmateriaal’. Dat is een map waar studenten wel in kunnen lezen, maar niet kunnen bewerken. Dé plek voor het uitzetten van lesmateriaal. Nadeel is dat het lesmateriaal dat over meerdere teams uitgedeeld moet worden in elk team apart moet worden toegevoegd. Daarom kan er een teamoverstijgend team worden gemaakt, waar al het lesmateriaal in geplaatst kan worden. Dit is een team waar studenten leesrechten op hebben. De studenten worden niet toegevoegd aan het team. Al het materiaal dat hierin geplaatst wordt kan vervolgens worden gekoppeld aan het onderwijsteam. Voordeel is dat de bestanden maar op één plek bijgehouden hoeven te worden. Zodra daar wat wijzigt, wijzigt het bestand in het onderwijsteam mee.

Een online les geven
Het laatste onderwerp is een online-lesgeven. Enkele tips voor docenten:

  • Stel vóór de les de rechten in, zodat je niet tijdens de les verrast wordt door acties van studenten die je niet wilt; zorg dat jij in de lead bent.
  • Zorg dat je status op Niet Storen staat, zodat je tijdens de les geen meldingen binnenkrijgt.
  • Spreek met je studenten af dat ze de camera aan en de microfoon uit zetten. Geef aan dat je de aanwezigheidslijst downloadt. Die lijst geeft aan wie aanwezig zijn en ook of ze zijn gebleven, of dat ze de les eerder hebben verlaten.

Meer weten over het online lesgeven met behulp van Teams? Neem contact op met het Edulab.