Benzjie Kamphuis wint Gouden Vlam

09 oktober 2020

Benzjie Kamphuis, oud-student van ROC van Twente, is winnaar geworden van de Gouden Vlam, het beste chemische afstudeerverslag in het mbo. Benzjie voltooide vorig jaar haar opleiding chemisch fysisch analist bij ROC van Twente.

Benzjie won de Gouden Vlam met haar verslag over optimalisatie van de IVR-methode (In Vitro Release) van injecteerbare medicatie. Dat onderzoek deed ze bij Nanomi in Oldenzaal. Ze wint een geldprijs van 1000 euro. Benzjie is trots dat ze de prijs gewonnen heeft: “Ik had wel een goed gevoel na de presentatie, maar het is toch moeilijk inschatten of je echt gaat winnen. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had, was ik blij en trots. Een mooie afsluiting van mijn opleiding bij ROC van Twente.” Een bestemming voor het gewonnen geldbedrag heeft ze ook al. “Ik wil graag een nieuwe motor. Dan komt dit goed van pas.”

Onderzoek
Het onderzoek van Benzjie gaat over het optimaliseren van een methode van injecteerbare medicatie. “Hier heb ik gekeken naar de afgifte van een medicijn in ontwikkeling. Voor medicijnafgifte is het belangrijk dat concentraties langere tijd constant blijven. Onder meer temperatuur speelt hierbij een grote rol.” Ze heeft vooral metingen gedaan bij 45 ˚C, als een versnelde test ten opzichte van de lichaamstemperatuur van 37 ˚C. ‘Ik heb de hele incubator in kaart gebracht, om te kijken of er onderlinge verschillen zijn per locatie. De incubator bootst hierbij het menselijk lichaam na.’ Benzjie heeft veel geleerd tijdens haar stage. ‘Met name de diepgang van medicijnontwikkeling vond ik erg interessant. Achter elke specificatie gaat weer een andere chemische theorie schuil. Nanomi was voor mij het perfecte stagebedrijf.”

Gouden Vlam
Sinds 2018 beloont de KNCV jaarlijks het beste chemische afstudeerverslag in het mbo met de Gouden Vlam. Het verslag gaat over onderzoek op het terrein van de chemie, de levenswetenschappen, de procestechnologie of de (bio)moleculaire wetenschappen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een opleiding aan een Nederlandse instelling. In 2019 won Meike Heideman namens ROC van Twente de Gouden Vlam.