Studenten Sport en bewegen zetten zich in voor Koningsspelen

22 april 2021
Bij maar liefst 35 basisscholen ondersteunen de Sport en bewegen studenten van ROC van Twente de Koningsspelen die van 16 tot en met 26 april worden georganiseerd.

Basisscholen doen massaal mee aan dit sportieve Oranjefeest, waarbij de kinderen met verschillende activiteiten in beweging worden gebracht. In samenwerking met Borne Sport, Sportbedrijf Almelo en Sportaal Enschede zet ROC van Twente zich in voor dit mooie initiatief.

Organisatie van A-Z

Zo’n vijftig tweedejaars studenten organiseren kleine sportevenementen en voeren die ook uit. Daarmee zijn ze van A-Z verantwoordelijk voor het evenement. De studenten verdiepen zich vooraf goed in de doelgroep, leeftijd en kenmerken. Wat zijn leuke activiteiten voor de basisschoolkinderen en op welk niveau bied je deze aan?

Op basis van hun onderzoek stellen de studenten een volledig draaiboek op met speelschema’s, activiteiten, PR, materiaal, de inzet van vrijwilligers: alles wordt vastgelegd. Belangrijk is te voldoen  aan de wensen van de scholen. Geen school is hetzelfde, dus dat vraagt om organisatieskills! “De voorbereiding is veel werk, maar om het plezier bij de kinderen te zien in de uitvoering, is geweldig!”, vertelt student Stef Screever. En de vrijwilligers? Dat zijn de eerstejaars studenten. Ook voor hen is het een leerzame en leuke ervaring.

Kleinschalig

In verband met corona zijn de evenementen kleinschaliger opgezet dan normaal. Eerder organiseerden Borne Sport en Sportbedrijf Almelo de Koningsspelen op enkele externe locaties, dit jaar vinden de Koningsspelen op het schoolplein plaats.

Het was een mooi moment toen eind januari bekend werd dat de spelen dit jaar door zouden gaan. “We startten eind januari meteen met de voorbereiding, al hadden we korter de tijd dan normaal. Een uitdaging voor de studenten,” vertelt docent Nick de Waart. Ook Borne Sport en Sportbedrijf Almelo waren er blij mee, het is een mooie vorm van sportstimulering in de gemeente.

Beoordeling

Docenten van ROC van Twente zijn de hele week op pad om basisscholen te bezoeken: de evenementen moeten natuurlijk wel beoordeeld worden. Bij de beoordeling gaat het naast het presenteren van hun competenties en plannen en organiseren, ook over omgaan met veranderingen door studenten. “Met de coronamaatregelen en de wensen van de scholen werd omgaan met veranderingen een belangrijk beoordelingspunt”, vertelt docent Nick. “We hopen dat de studenten alles met een goed resultaat afronden en weten zeker dat de basisschoolkinderen onvergetelijke Koningsspelen hebben!”