Eerste lichting afgestudeerde precisietechnici houden machines in Twente draaiende

Hengelo / 13 juli 2021
Machines zonder programmeurs en productieprocessen die stilvallen. Dat is wat bedrijven in de maakindustrie van hightech producten voor zich zagen door het tekort aan vakmensen in de precisietechniek. Het bedrijfsleven zocht daarom de samenwerking op met ROC van Twente om dit toekomstscenario voor te zijn. En dat werpt nu zijn vruchten af

Woensdag 14 juli nemen de eerste vijf studenten van de opleiding precisietechniek hun welverdiende diploma in ontvangst. Aankomende jaren volgen er meer. Op dit moment volgen 33 studenten de opleiding en dit najaar start een nieuwe klas van tien. Toch blijft de vraag naar specialisten in de precisietechniek  groot. Ruim vier jaar geleden is de mbo-opleiding precisietechniek BOL niveau 4 op verzoek van en samen met het bedrijfsleven opgezet. Binnen de opleiding precisietechniek vallen de specialisaties research instrumentmaker en verspaningstechnoloog samen. Daarmee speelt ROC van Twente in op de vraag uit het bedrijfsleven naar meer vakspecialisten.

Arjan Doek, docent precisietechniek bij ROC van Twente, legt uit: “Bedrijven hebben het zwaar. Het is niet makkelijk de juiste technische specialisten te vinden. Er zijn constant vacatures en dat zal de aankomende jaren zo blijven. Het toekomstperspectief van afstudeerders is dan ook zeer gunstig. Ze kunnen kiezen waar ze willen werken tegen een heel goed startsalaris. De vijf studenten die nu gediplomeerd worden, hebben inmiddels allemaal al een arbeidscontract.”

 

“Het is heel fijn, specialistisch en schoon werk”

Arjan geeft aan dat meer jongeren en volwassenen voor een opleiding in de precisietechniek zouden kiezen als ze weten dat een technisch beroep tegenwoordig heel schoon is. “De technologie op de werkvloer is ongekend. Het is als het ware zo dat werknemers in de specialisatie verspaning ’s ochtends in een wit shirt de werkvloer op stappen en in een wit shirt weer naar huis gaan. Door de nieuwste computergestuurde machines te programmeren, frezen en draaien zij prototypes van hightech producten. Daarnaast sturen zij complexe logistieke processen aan om prototypes in productie te brengen. Het is heel fijn, specialistisch en schoon werk. Studenten in de specialisatie researchinstrumentmaker zijn echte uitvinders. Ze bedenken, ontwerpen, maken en bouwen onderdelen. Voor een vliegtuig of een auto bijvoorbeeld of voor toepassingen in de medische technologie.”

 

De juiste richting kiezen voor het specialisme dat kansen biedt

De 20-jarige Jelle Knoef uit Haaksbergen is een van de vijf afstudeerders. Na de zomer gaat hij aan de slag als verspaningstechnoloog en studeert hij in deeltijd verder voor een associate degree in engineering.  Jelle: “Op dit moment wil ik ervaring opdoen in mijn vak. Als ik precies weet hoe machines werken, dan kan ik snel een goed product maken. Daarom kies ik om te werken en daarnaast te leren.”

Vier jaar geleden koos hij voor de opleiding Precisietechniek BOL niveau 4 omdat hij, toen 16 jaar, nog niet aan het werk wilde maar wel praktijkervaring wilde opdoen. “Ik deed metaaltechniek en zocht een vervolgstudie. Ik heb nagedacht over wat ik later wil en me laten voorlichten. Tijdens een open dag bij ROC konden docenten goed vertellen wat je met deze studie allemaal kan. Het is belangrijk de goede richting te kiezen zodat je juist die specialisatie doet die je leuk vindt én veel kansen biedt voor de toekomst. De eerste twee jaar van de opleiding waren intensief. Lange dagen op school. Daarna ging het soepeler en volgden drie stageperiodes. Daardoor weet ik wat er te koop is. Ik heb mij gespecialiseerd in een aparte techniek. Ik programmeer machines die producten van metaal maken. Bijvoorbeeld een onderdeel voor een auto of vliegtuig. Ik vind dat supergaaf om te doen.”

 

ROC van Twente en het bedrijfsleven

ROC van Twente is één van de vijf ROC’s in Nederland die de opleiding precisietechniek aanbiedt. De Leidse Instrumentmakers School is de bekendste. Bij Remo en Smeot wordt de opleiding op niveau 2 en 3 aangeboden. Door de samenwerking tussen ROC van Twente, TechWise Twente en technische bedrijven sluit de opleiding precies aan binnen het Twentse bedrijfsleven.