ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente organiseren Week van de Duurzaamheid

27 september 2021
Studenten Reinier, Fleur en Jeroen vertellen wat ons die week allemaal te wachten staat.

Van maandag 11 oktober tot en met vrijdag 15 oktober organiseren ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente met diverse partners de Week van de Duurzaamheid. Studenten Reinier (ROC), Fleur (Saxion) en Jeroen (UT) vertellen wat ons die week allemaal te wachten staat. “We willen laten zien dat duurzaamheid niet meer in de kinderschoenen staat.” 

Met de Week van de Duurzaamheid willen ROC van Twente, Saxion en Universiteit Twente deelnemers inspireren duurzaamheid te omarmen. Samen organiseren de onderwijsinstellingen activiteiten waarmee studenten kennis opdoen over duurzaamheid, nieuwe onderwerpen ontdekken en oplossingen bedenken voor complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

ROC van Twente: waste walks, gastlessen en duurzame koffiebekers
Reinier Huisjes is namens de Centrale Studentenraad lid van het MVO-platform van ROC van Twente en in die hoedanigheid betrokken bij de organisatie van de Week van de Duurzaamheid. Hij volgt de opleiding Bouwkunde niveau 4 en ziet dat de bouwsector een stuk duurzamer kan. “We leven in woningen die totaal niet energiezuinig zijn”, legt hij uit. “Ze hebben een hoge verlieswaarde en daardoor moeten we veel gas stoken.” Voor zijn werkgever WEBO ontwikkelt hij daarom in een 3D-module een huis dat zo duurzaam mogelijk gebouwd kan worden. “Dan kijk je bijvoorbeeld naar de materiaalkeuze en zorg je dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Het is belangrijk om met de toekomst bezig te zijn. We moeten nu echt duurzamer gaan leven, zodat onze kinderen straks op een betere aarde rondlopen dat wij doen op dit moment.”

In de Week van de Duurzaamheid gebeurt er van alles op het ROC van Twente. “Maandag beginnen we met een ontbijt voor betrokkenen, die verzorgd wordt onze horecaopleiding. We organiseren enkele waste walks, waar waarschijnlijk zo’n 180 studenten in meelopen, dus ook dat is heel mooi. Verder geven enkele bedrijven, zoals Brink Staalbouw, gastlessen over hoe zij duurzaamheid implementeren in hun bedrijfsvoering en dagen we onze studenten uit om met alternatieven te komen voor de koffiebekers die we op dit moment gebruiken. Dat doen we in samenwerking met Douwe Egberts.”

Saxion: 25 tot 30 evenementen
Voor Hogeschool Saxion is Fleur Willemse nauw betrokken bij de organisatie van de Week van de Duurzaamheid. Zij studeert Industrieel Product Ontwerpen en is bij het Saxion Green Office onder meer verantwoordelijk voor de evenementen. Als jongere is ze zich naar eigen zeggen heel erg bewust van de crisis waar de wereld zich op dit moment in bevindt. “Maar ik ben er ook heel erg van om dingen van de positieve kant te bekijken en ik geloof erin dat als je passie hebt voor duurzaamheid en je in Jip en Janneke-taal kan uitleggen hoe je anders met de wereld om kan gaan, je veel meer impact kan maken dan als je alleen maar jezelf oplegt veganistisch te eten of je uitstoot te verminderen. Als we dit als studenten en de Green Office goed doen, kunnen we zoveel meer mensen raken.”

Tijdens de Week van de Duurzaamheid vinden er op alle drie de Saxion-locaties evenementen plaats. “We organiseren sustainable talks, hebben posterpresentaties van onderzoeksgroepen en studenten die bezig zijn met duurzame kwesties, houden workshops en hebben inspirerende sprekers als Extinction Rebellion. Ook is er een sustainable fashion show en kun je kleding ruilen. We hebben in totaal misschien wel 25 tot 30 evenementen.”

Universiteit Twente: academisch én tastbaar
Ook Universiteit Twente organiseert tijdens de Week van de Duurzaamheid diverse activiteiten en spil in het web is daar Jeroen Boerma. Hij is masterstudent Technische Natuurkunde en hielp twee jaar geleden al bij de allereerste editie van het event. Hij ambieert een carrière in de duurzaamheid en wil een bijdrage leveren aan de energietransitie. “En daarom wilde ik hier tijdens mijn studietijd al in investeren en toevallig ken ik de beleidsmedewerker duurzaamheid van de UT, dus heb ik haar gevraagd of hij nog ergens hulp bij kon gebruiken. Het afgelopen jaar is de Green Hub opgericht en zij konden hulp gebruiken bij de organisatie van de Sustainable Week.”

Bij de UT worden van 11 tot en met 15 oktober enkele symposia georganiseerd, waarbij wetenschappers spreken over duurzaamheid in hun vakgebied, en in de week daarvoor is er een interactieve workshop in het DesignLab. Studenten kunnen ook meedoen aan een fietstocht langs allerlei duurzame restaurants en winkels in Enschede. “We willen een academisch gedeelte, maar we proberen het ook tastbaar te maken door dingen te organiseren waar studenten zelf aan mee kunnen doen.

Samenwerking
Reinier, Fleur en Jeroen bespreken regelmatig de voortgang en bekijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen. “De samenwerking staat echt centraal”, legt Jeroen uit, waarmee de onderwijsinstellingen tegelijkertijd bijdragen aan doel 17 van de Sustainable Development Goals: partnerships afsluiten om doelen te bereiken. “We proberen deze week steeds serieuzer en professioneler aan te pakken, omdat we willen laten zien dat duurzaamheid niet meer in de kinderschoenen staat, maar dat het naar een nieuw niveau getild moet worden. Je merkt dat samenwerking daarin steeds belangrijker wordt.”

 

Wil jij meer weten over de Week van de Duurzaamheid? Lees dan meer op www.weekvandeduurzaamheid.nl en bekijk het volledige programma!