Eerste regionale bijeenkomst Nationale Zorgreserve bij ROC van Twente

Hengelo / 05 november 2021
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Veel voormalig zorgprofessionals voelden hun zorghart weer sneller kloppen tijdens de coronapandemie. Er werden talrijke initiatieven opgezet om in tijden van crisis kennis en ervaring in te zetten om in te springen in de zorg en schouder aan schouder te werken met de zorgprofessionals van nu. Zo leverden deze professionals een onmisbare bijdrage aan de zorgverlening en vaak overbelaste zorgverleners. Deze belangrijke groep zorgverleners vormen samen de Nationale Zorgreserve.

De Nationale Zorgreserve bouwt aan 25 regionale community ’s van (oud-)zorgprofessionals die in tijden van crisis klaarstaan om ingezet te worden binnen een zorgorganisatie met een hulpvraag. Om zorgreservisten duurzaam in te zetten, wordt in de praktijk geleerd hoe het voor zorgreservisten, zorgorganisaties, zorgprofessionals en werkgevers van zorgprofessionals is om te werken met een nationale zorgreserve. Een eerste ervaring van de zorgreserve in Twente is in juli opgedaan, door de proeftuin in het ZGT in Almelo op de afdeling Longgeneeskunde. De ervaringen van de pilot zijn positief én leerzaam. 
Het College voor Mens & Gezondheid is in contact gekomen met de Nationale Zorgreserve. Samen onderzoeken we nu de mogelijkheden tot samenwerking en het bouwen in Twente, waarbij ROC van Twente als opleider van zorgprofessionals een belangrijke bijdrage kan leveren in scholing, maar ook in de verbinding tussen zorgreservisten en zorgorganisaties. Op die manier wordt efficiënt, daadkrachtig en snel gebouwd aan een community in Twente. 

Donderdag 4 november was de officiële kick-off van een reeks van 50 bijeenkomsten die in de 25 veiligheidsregio’s gaan plaatsvinden in de Gieterij. Bij de kick-off waren communitymanagers van de Nationale Zorgreserve, ZGT, ROC van Twente en zorgreservisten aanwezig. Naast het delen van persoonlijke ervaringen met terugkeer in de zorg tijdens de coronacrisis was er ook tijd voor een praktijkles verzorgd door ROC van Twente. Ook om de oud-professionals te laten ervaren hoe het ook alweer ging. Het was een leerzame, inspirerende avond, waarbij het zorghart van de aanwezigen harder ging kloppen. Een mooie basis voor het vervolg in Twente en in de rest van Nederland.

De Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, dat gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorgreservisten hebben een zorgdiploma en werkervaring in ze zorg maar zijn nu elders werkzaam of met pensioen. Ze zijn bereikbaar, beschikbaar en inzetbaar in tijden van crisis. Meer informatie: nationalezorgreserve.nl