Nieuwe leer-werk-opleiding voor machinisten in samenwerking met vervoerder Arriva

Almelo / 31 maart 2022
Arriva en ROC van Twente tekenden donderdag 31 maart een overeenkomst om in de toekomst een speciale Arriva machinistenklas te realiseren.

De intentie is om een opleidingsvariant te creëren waarbij BOL en BBL gecombineerd worden. Hierdoor zijn studenten na één jaar volledig bevoegd tot machinist. In het tweede jaar halen ze de theorievakken. Stageplaatsen worden verzorgd door Arriva.

Samen met regio’s Limburg en Noord is gekeken naar de beschikbare arbeidsplaatsen in de komende jaren. Met elkaar is afgesproken om hier nu samen in op te trekken. De meeste jonge machinisten die nu bij Arriva aan het werk zijn, hebben bij ROC van Twente de 2-jarige mbo-opleiding machinist railvervoer gevolgd. Dit is een BOL niveau 3 opleiding. Jan Ooms, directeur College voor Bouw en Vervoer: “Een bijzondere, kleine en zeer specifieke vakopleiding zoals deze, machinist railvervoer, kan alleen uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met bedrijven en met hybride docenten. Voor de ontwikkeling van een leer-werk-opleiding intensiveren we dan ook graag de samenwerking met Arriva.”

Hoe maak je jongeren enthousiast voor het machinistenvak?

De ondertekening vond plaats tijdens een ‘Mbo-symposium’ in de Arriva-vestiging aan het Stationsplein in Zutphen. Tijdens het symposium werd onder meer gesproken over de vraag hoe  jongeren enthousiast te maken voor een baan in treinwereld. Oud-Europarlementariër en Nederlands ambassadeur van het Jaar van het Spoor 2021, Wim van de Camp, was daarvoor uitgenodigd en gaf daartoe een aanzet. Jieskje Hollander, regiodirecteur Oost Arriva benadrukte tijdens het symposium dat het mbo een cruciale rol speelt in het binden en werven van machinisten waardoor Arriva haar werk kan blijven uitvoeren. 

> naar de opleiding Machinist Railvervoer 

> naar Arriva.nl