Studenten laboratoriumtechniek halen 1e en 2e prijs op KILO symposium

Enschede / 23 juni 2022
ROC van Twente is trots op de winnaars van het KILO symposium voor studenten in de laboratoriumtechniek. Vrijdag 10 juni 2022 vond in Ede het jaarlijkse landelijk KILO symposium plaats. Een analyse-wedstrijd voor studenten laboratoriumtechniek om hun onderzoeksvaardigheden te presenteren op een landelijk podium.
  • Robin Gerritsen (19) en Robbin Vriesema (18) van de opleiding Chemisch Fysisch Analist sleepten de eerste prijs binnen met hun analyse van ‘Furosemide in humaan bloedplasma’. Furosemide is een medicijn dat wordt gebruikt als vochtafdrijvend middel. Studenten hebben restanten van dit middel in bloedplasma gemeten.
     
  • Marit Waterink (23) Chemisch Fysisch Analist, Sterre Kamphuis (20) jaar Biologisch Medisch Analist, Bram Krabbe (21) Chemisch Fysisch Analist en Quincy Aalders (19) Chemisch Fysisch Analist wonnen de tweede prijs met hun analyse van ‘Furosemide in humaan bloedplasma’.
     
  • Büşra Yoldaş (19) Chemisch Fysisch Analist en Myrthe van der Paar (27) Chemisch Fysisch Analist ontvingen de tweede prijs voor hun analyse over ‘Limoneen in handzeep’. 

Ans Bossink, teammanager Laboratoriumtechniek.“Wij zijn als team Laboratoriumtechniek natuurlijk mega trots op deze prijzenregen. Opnieuw hebben onze studenten de hoofdprijs weten te behalen in deze landelijke wedstrijd waar ook hbo scholen aan hebben meegedaan,”

Over het KILO symposium

KILO staat voor Kwaliteit In Laboratorium Onderwijs. Het KILO-onderzoek is een derdelijns controle voor laboratoriumscholen. Er worden monsters voor microbiologisch, chemisch en klinisch-chemisch onderzoek rondgestuurd waar studenten mee aan de slag gaan. Het is opgezet als een wedstrijd, waarbij alle deelnemende mbo en hbo scholen dezelfde onderzoeken aan hetzelfde monster uitvoeren. De school die het dichtst bij de juiste waarden zit en die de aanpak van het onderzoek goed presenteert in een rapportage en op een poster, wint de KILO-award. De uitslagen van het onderzoek met een begeleidende rapportage over de aanpak van de onderzoeken worden ingestuurd. Op het symposium krijgen de studenten de uitslag van KILO te horen.  

Uitdagend onderzoek van Pokon, babyvoeding en zeep

Jaarlijks doen ruim 40 3e jaars studenten van ROC van Twente mee aan de wedstrijd van de opleidingen Biologisch Medisch Analist en Chemisch Fysisch analist. Dit jaar was de opdracht om serum te onderzoeken op LDH, Glucose en Kreatinine. Ook is onderzoek gedaan op de aanwezigheid van verschillende soorten bacteriën in rijst. De chemisch fysisch analisten mochten zich storten op onderzoek van Pokon, babyvoeding en zeep. Hierbij gebruikten de studenten geavanceerde instrumentele analysetechnieken.