Vier landelijke kwalificatiewedstrijden Skills bij ROC van Twente

Hengelo / 27 januari 2023
Op dinsdag 31 januari en woensdag 1 februari worden in onze locatie Gieterij vier kwalificatiewedstrijden van WorldSkills Netherlands gehouden. Hier strijden zo’n 70 studenten uit het hele land tegen elkaar om een finaleplaats op het Nederlands Kampioenschap Skills The Finals. ROC van Twente organiseert deze wedstrijden in samenwerking met WorldSkills Netherlands.

Vier verschillende beroepenwedstrijden
De locatie Gieterij is het strijdtoneel voor vier verschillende wedstrijden. Zo gaan in de centrale hal de Beveiligers en Handhavers toezicht en veiligheid en aan de slag. Voor deze wedstrijden zijn er simulatieoefeningen waarbij verschillende situaties in scene worden gezet. Hier worden ook acteurs bij ingezet. De wedstijden voor Tandartsassistent en Doktersassistent vinden plaats in en rondom de prachtige praktijklokalen van ROC van Twente. Deze deelnemers assisteren bij behandelingen, verlenen zorg passend in hun vakgebied en geven instructies en/of adviezen aan patiënten.

Vanuit ROC van Twente doen de volgende studenten mee:

  • Nora Beld & Kevin Schumacher, (team)wedstrijd Handhaver Toezicht en Veiligheid
  • Nick Pleijhuis, wedstrijd Beveiliger
  • Irem Ulukan, wedstrijd Tandartsassistent
  • Anne Bekhuis, wedstrijd Doktersassistent

Wanneer op woensdag aan het eind van de dag alle wedstrijden zijn afgerond en de deelnemers weer naar huis zijn afgereisd, gaan de juryleden van de vier verschillende wedstrijden alle gedane arbeid beoordelen. In de loop van de avond worden de finalisten bekend gemaakt. De beste acht deelnemers van elke wedstrijden mogen zich tot de besten van Nederland noemen. Zij strijden tijdens Skills The Finals om de gouden plak.

Op naar het NK
In de periode december t/m februari worden in het hele land bij diverse mbo-scholen zo’n 50 kwalificatiewedstrijden georganiseerd. Namens ROC van Twente krijgen 44 studenten de kans een medaille te halen tijdens het NK Skills The Finals (STF) dat op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam plaatsvindt. Naast STF is er ook een aantal finales op externe locaties, zoals het Lassen bij ROC van Twente/SMEOT in Hengelo op 16 en 17 maart. Er zijn wedstrijden voor bijna alle beroepen: van beveiliger tot kapper, van interieuradviseur tot maatschappelijke zorg en van bouwtimmerman tot juridisch dienstverlener. Voor een aantal beroepen maakt de winnaar kans op een plek in Team Netherlands en mag hij/zij mee naar EuroSkills later dit jaar.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands zet zich in om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Skills The Finals is één van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO Raad en SBB onder de noemer ‘Dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs.

WorldSkills Netherlands: Skills Heroes | WorldSkills Netherlands.