Twentse Talenten van de Toekomst

18 april 2024
Twentse Talenten van de Toekomst

Maandag 15 april was de 10e editie van ‘Talent van de Toekomst’. Tijdens deze jaarlijkse vakwedstrijd gaan de gastronomische talenten van Nederland de strijd met elkaar. Mooi aan deze wedstrijd is de combinatie van de witte brigade (koks) en de zwarte brigade (bediening). Want chefs kunnen nog zo goed hun vak verstaan: als het aan de voorkant niet gesmeerd loopt, mist de beleving van de gast het belangrijke gouden randje!

Na vier jaar afwezigheid was het maandag gelukkig weer zover. Met onze studenten zijn we afgereisd naar het Miele Experience Center in Vianen. In totaal hebben 70 jonge koks en gastheren & -dames meegedaan aan de wedstrijden.

Witte Brigade

Vanuit Cas Spijkers Academie Almelo streden Bjorn Snijder (werkzaam bij Onder de Linden in Aduard), Joey Roozeboom (werkzaam bij de Swarte Ruijter in Holten) en Gijs Caron (werkzaam bij restaurant Dorset in Borne) met 13 andere teams om een podiumplek. De opdracht was een Black Box waarvan alle ingrediënten gebruikt moesten worden.

Onze koks wisten zich staande te houden in een heftige concurrentiestrijd. De samenstelling van de jury was ook niet mals: Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve), Eric van Loo (Parkheuvel), Jarno Eggen (Groene Lantaarn), Ollie Schuiling (Kasteel Heemstede) en Yornie van Dijk (Basiliek) beoordeelden het werk van onze studenten. En met succes: onze studenten mogen zich de Talenten van de toekomst noemen! De winnaars van de witte brigade:

  1. CAS Spijkers Academie Almelo
  2. CAS Spijkers Academie Nijmegen
  3. Deltion Zwolle

Onze witte brigade scoorde dus de 1e prijs, met de mooie woorden van juryvoorzitter Dick Middelweerd:

“Ze steken er met kop en schouders boven uit. Smaak, garingen en presentatie waren van alle gerechten in één lijn en subliem!”

Zwarte Brigade

Aan de wedstrijd voor de zwarte brigade deden in totaal 14 teams van 2 gastheren en -vrouwen mee. De zwarte Brigade uit Twente bestond uit Marly Sauer (werkzaam bij het Lansink in Hengelo) en Stan Kunne (werkzaam bij de Burgermeester in Linschoten).

De teams van de Zwarte Brigade werd beoordeeld door Nadine Mögling (bij Jef), Marel Disselhorst (Yano), Cindy Borger (Groene Lantaarn). De jonge gastvrouwen- en heren zijn beoordeeld op gastvrijheid, presentatie, vak- en productkennis en wijn-spijscombinatie. In deze wedstrijd ging Horizon College Heerhugowaard er met de eerste prijs vandoor. Juryvoorzitter Nadine Mögling: ‘De kwaliteit is enorm gestegen, waarin vooral de creativiteit een aspect is waar wij als jury van hebben genoten!’

Dick Middelweerd: ‘Zoveel talenten gezien! De gerechten die tot onze verbeelding spraken waren in de basis gewoon heel erg goed. Wees trots op je vak, het ambacht. En straal dit ook uit!’.

Meer zien? Foto’s en video vind je onder andere op Instagram.