wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een werkplaats voor bedrijfsauto’s, pantservoertuigen en rupsvoertuigen. Je onderhoudt, repareert, monteert complexe accessoires. Je werkt zelfstandig en stelt diagnoses aan deze voertuigen. Dit doe je niet alleen in een werkplaats maar ook tijdens oefeningen in binnen- en buitenland bij militaire operaties en uitzendingen. Je specialiseert je in het onderhoud, het repareren en het blijven functioneren van militaire voertuigen.

past dit beroep bij jou?

Je kunt goed samenwerken, je bent sportief en hebt doorzettingsvermogen. Je bent handig en brengt je technische kennis goed in de praktijk. Je bent een teamplayer en je kunt af en toe even van huis zijn. En natuurlijk: je wilt heel graag bij Defensie werken.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 1.202,- (per schooljaar)
 • Overige kosten ongeveer € 60,-. Dit is een vrijwillige bijdrage.
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2020-2021
 • Leslocatie De Sumpel 4-6, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je gaat drie weken naar school en dan één week op stage (BPV). Je bent drie dagen per week in Almelo op school om theorielessen te volgen en te sleutelen aan legervoertuigen. Voor sport, theorie en vakleer defensie ben je één dag per week in Enschede op school. En je bent één dag per week op Het Hulsbeek in Oldenzaal voor een praktijkdag vakleer defensie. De stage is op een kazerne van Defensie. Ook doe je veel aan sport.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

De examens zijn op school, maar ook op je stageplek. Je doet schriftelijke en mondelinge examens. Aan het eind is er een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Je doet ook examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Je keuzedeel bestaat volledig uit 'Veiligheid en Vakmanschap' niveau 3. Je wordt voorbereid op het werken als onderofficier bij de landmacht, luchtmacht of marine. Je stage (BPV) vindt plaats bij Defensie en daarnaast volg je het keuzedeel. Je wordt al bij de start van de opleiding hiervoor ingeschreven. Je leert je handhaven in een militair veilige omgeving, bijvoorbeeld een kazerne of schip. Zo leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair veilig te functioneren. Daarnaast leer je een team aansturen. Ook leer je instructies geven en hoe je je teamleden moet begeleiden. Een groot deel van dit keuzedeel wordt in het begin van je opleiding gepland zodat je direct kunt ervaren of een baan bij Defensie iets voor jou is.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Engels, Nederlands, Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Meerdaagse oefeningen, terreinwerk en marstraining
 • Militaire basisvaardigheden en zelfverdediging
 • Onderhoud van en reparaties aan legervoertuigen
 • Sporten, fitness, buitensport
 • Vakleer Defensie, voertuigentechniek

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een gelijkwaardig diploma

Aanvullende eisen:
Om toegelaten te kunnen worden moet je fysiek en psychisch geschikt zijn. Ook zijn er enkele eisen vanuit Defensie:

 • je scoort positief op de sportscreening. Die doe je bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA)
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit
 • je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Verplichte intakeactiviteiten:
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een verplichte voorlichtingsavond, een sportscreening en een AMN-talentenscan.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een persoonlijk gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.202,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: Veva ongeveer € 750,- en EBAT ongeveer € 475,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 60,-. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt bij Defensie aan de slag bij een Hersteleenheid. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Technisch specialist bedrijfsauto's niveau 4.

Let op:   Instroombeperking

Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je aan voor 1 april om aan de loting mee te kunnen doen. Kijk voor meer informatie op www.rocvantwente.nl/instroombeperking.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?