wat doe je in dit beroep?

Je werkt als acteur bij een theatergroep of hebt je eigen gezelschap. Je werkt als acteur op het witte doek, in een tv-studio of in commercials. Je kunt ook werken als trainingsacteur bij bedrijfstrainingen, rollenspellen organiseren of bij theaterproducties assisteren bij de regie. Je werkt als theateronderwijsassistent op een school, of je geeft ergens anders dramalessen. Bijvoorbeeld in een buurthuis of bij de naschoolse opvang. Of je treedt op bij bedrijfsfeesten, evenementen, op campings en dinershows. 

past dit beroep bij jou?

Je hebt talent, je bent creatief en je staat graag in de schijnwerpers. Je wilt niets liever dan theater maken en spelen of een rol spelen in een studio voor film of tv. Ook ben je ondernemend en heb je veel zelfdiscipline en wilskracht. Je staat open voor kritiek en je bent veelzijdig. Je kunt goed organiseren en plannen.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2021-2022
 • Leslocatie Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Optreden leer je door het te doen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je treedt per jaar een aantal keren op voor publiek. Op school, tijdens concerten en voorstellingen en op stage bij muziek-, theater- of dansgezelschappen. Stage lopen doe je bijvoorbeeld bij Try-tone Agency: het Agency en productiehuis van ROC van Twente. Je leert wat acteren en improviseren is. Je werkt met bestaande theaterteksten maar leert ze ook zelf te schrijven. Je krijgt ook algemene vakken. Samen met de andere studenten van de Podiumacademie Twente (Muzikant, Podium- en evenemententechniek) ontwikkel je eigen (muziek)theater producties. Je houdt je ook bezig met zang en dans. Je werkt aan eigen acts en acteert en produceert een korte film. Je leert een ondernemend artiest te worden.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus. 

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met examens die landelijk, in samenwerking met andere artiestenopleidingen, zijn ontwikkeld. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Acteer- en theaterles
 • Basisvaardigheden licht en geluid
 • Cultureel ondernemen
 • Educatie
 • Engels
 • Evenementenorganisatie
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • MyIdentity
 • Rekenen
 • Stemvorming
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Zang en dans

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma

Aanvullende eisen:
Voor deze opleiding moet je een auditie doen, zodat we kunnen zien dat je creatieve en artistieke aanleg hebt en dat deze opleiding bij je past (ook fysiek). Audities vinden plaats op verschillende data in maart, april, mei en juni. Voor actuele informatie hierover kijk op www.podiumacademie.nl.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding. Een auditie maakt deel uit van de intakeprocedure. Je wordt hiervoor uitgenodigd.

 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit). Als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 230,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je bent opgeleid tot creatieve duizendpoot. Je runt bijvoorbeeld je eigen theatergroep, en dus je eigen bedrijf. Daarvoor haal je opdrachten binnen, die je uitwerkt en uitvoert. Of je stroomt door naar het hbo (Theaterschool, opleiding Creatieve therapie, opleiding Theatermaker HKU, docent Theater ArtEZ hogeschool voor de kunsten).

Let op:   Instroombeperking

Let op! Deze opleiding heeft een instroombeperking. Meld je aan voor 1 april 2021* om kans te maken op een plek bij deze opleiding. Zie www.rocvantwente.nl/instroombeperking.

*Op 21 januari is door het kabinet besloten, dat de aanmelddatum voor het mbo -in verband met de corona-maatregelen- is opgeschoven van 1 april naar 1 mei 2021.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?