wat doe je in dit beroep?

Je bent werkzaam bij een meubelstoffeerderij die bestaande meubels herstoffeert of een stoffeerafdeling van een bedrijf dat nieuwe meubels levert. Onder toezicht van een leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het hele proces. Je weet alles van de verschillende materialen en werkmethoden die je toe kan passen voor het binnenwerk en de stoffering van diverse zitmeubelen. Daarnaast ben jij degene die het stoffeerproces in de gaten houdt en een aanspreekpunt voor je collega’s. 

past dit beroep bij jou?

Je bent een echte vakman of vakvrouw: handig, nauwkeurig en geïnteresseerd in wooninterieurs. Met oude en nieuwe technieken maak jij meubels zo mooi mogelijk.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur 2 of 3 jaar
 • Cursusgeld € 654,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2023-2024
 • Leslocaties Lansinkesweg 28a, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag of een middag/avond per week naar school.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je legt een Proeve van Bekwaamheid (PvB) en een Vakvaardigheidstoets (VVT) af. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook maak je toetsen op school en op je werk. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. 
Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Tijdens deze opleiding leer je alles over het hanteren van (stoffeer)gereedschappen, hand- en naaimachines en het uitvoeren van stoffeertechnieken. Je leert op een goede manier basismaterialen aanbrengen en op verschillende manieren afwerken met de diverse soorten bekledingsmaterialen. Ook leer je het hele stoffeerproces uitvoeren en anderen daarin aansturen en begeleiden. Daarnaast heb je de vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als allround meubelstoffeerder bij een erkend leerbedrijf (minimaal 24 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl of meld je aan bij één van de collectieve opleidingsbedrijven in de regio Twente.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma Meubelstoffeerder niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 3, maar 2 jaar)
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zoals een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een persoonlijk gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 654,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 250,- voor de tweejarige opleiding. Voor de driejarige opleiding zijn de kosten ongeveer € 612,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie: www.rocvantwente.n/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt gaan werken als klassiek of modern allround meubelstoffeerder, herstoffeerder of als beginnend autostoffeerder. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Technisch leidinggevende, niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.