wat doe je in dit beroep?

Je organiseert sport- en bewegingsactiviteiten. Je begeleidt mensen in groepen, maar ook individueel. Je hebt een uitvoerende of coördinerende functie in de sport. Bijvoorbeeld als trainer/coach in de georganiseerde (verenigings-)sport. Of bij een commerciële sportorganisatie. Deze opleiding is onderdeel van het Johan Cruyff College.

past dit beroep bij jou?

Je bent een (aankomend) topsporter, die sport en studie wil combineren. Je bent actief, enthousiast en gemotiveerd om anderen te laten sporten. Natuurlijk is sport je grote liefde: met interesse voor de praktijk én theorie van het sporten. Verder vind je het heel leuk om met groepen te werken.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 1.239,- (per schooljaar)
 • Overige kosten ongeveer € 150,- voor topsportbegeleiding en topsportgerelateerde workshops. Dit is een vrijwillige bijdrage.
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocaties Colosseum 87, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

Het Johan Cruyff College Enschede houdt zoveel mogelijk rekening met je trainingen en wedstrijden. Ook tijdens (buitenlandse) trainingskampen kun je doorgaan met je opleiding via een digitale leeromgeving. Maar let op, een opleiding volgen naast je sportcarrière vraagt inzet en motivatie. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk: op school en op stage.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet Proeven van Bekwaamheid (PvB). Zo laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast maak je toetsen op school of op stage (BPV). En doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens. Naast je mbo-diploma ontvang je een certificaat van het JCC.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Bewegingsleer
 • Engels
 • Evenementenorganisatie
 • Fitness
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Sport en Gedrag
 • Trainer/coach
 • Trainingsleer

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma

De selectie voor deze opleiding is streng. Je moet al sporten op het hoogste niveau van de sportbond in jouw regio, of je kunt dat niveau nog halen. Kijk voor meer informatie op www.rocvantwente.nl/jcc.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Ter voorbereiding op dit gesprek krijg je een opdracht mee. Het resultaat van deze opdracht neem je mee naar het gesprek, zodat het niveau van (top)sport, je (top)sportdoelen en- ambitie duidelijk wordt. Ook kijken we of je goed nagedacht hebt over je opleidingskeuze.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.239,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 400,- (boeken) en ongeveer € 130,- (kleding) voor het eerste leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 150,- voor topsportbegeleiding en topsportgerelateerde workshops. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt gaan werken als trainer of coach. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Alo, Pabo of Fysiotherapie. Of je kiest voor een opleiding aan de Johan Cruyff Academie in Tilburg, Amsterdam of Groningen. Ook zijn er vervolgstudies aan de Randstad Topsport Academie of bij Saxion.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

'Voor mij als topsporter was het superfijn de topsport te kunnen combineren met een studie. Naast de topsport ontwikkel je je ook maatschappelijk, je wordt er goed in begeleid. Voor mij was het top.' - Carlos Platier Luna (oud student en winnaar Expeditie Robinson 2017)

Coördinator sportinstructie, training en coaching (Johan Cruyff College) BOL/4