wat doe je in dit beroep?

Je informeert je gasten over het menu en de wijnen. En je helpt hen bij het maken van mooie spijs- en wijncombinaties. Verder heb je kennis van de kwaliteit van de te serveren dranken. En hebben je gasten een keuze gemaakt? Dan serveer je zo nodig het gerecht aan tafel uit, of je doet bereidingen aan tafel. Daarnaast help je nieuwe medewerkers bij hun werk. Je werkt zelfstandig en je bent eindverantwoordelijk voor je werk en de resultaten.

past dit beroep bij jou?

Je houdt van horeca en werkt graag in teamverband. Je hebt een dienstverlenende, sociale en commerciële instelling en werkt zelfstandig en zorgvuldig. Gastronomie, gastvrijheid, drank- en spijscombinaties zijn onderwerpen waarin je je graag verdiept en wilt ontwikkelen. Je vindt wisselende werktijden/-druk geen probleem.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BBL / 4
  • Duur 3 jaar
  • Cursusgeld € 730,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus 2024
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf (een restaurant met een horeca-cao). Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Tijdens je opleiding leg je Proeven van Bekwaamheid (PvB) af. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je hebt geleerd. Daarnaast doe je examen in de beroepsgerichte en algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens. Examens kunnen buiten je reguliere lesrooster gepland worden.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • (Basis)gastronomie
  • Communicatie
  • Doorstroom hbo
  • Engels
  • Franse keukenterminologie
  • Gastenpsychologie
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Ondernemend gedrag
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Personeelsmanagement
  • Rekenen
  • Restaurantmanagement
  • Voeding- en drankleer, wijn- en spijscombinaties
  • Wijnkennis 2

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als gastronoom/sommelier bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma Zelfstandig werkend Gastheer/-vrouw niveau 3
  • of een gelijkwaardig diploma
  • en een positief advies uit de casting voor de Cas Spijkers Academie

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo krijg je een kennismakingsgesprek en een casting en maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 730,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: Ongeveer € 160,- voor boeken en ongeveer € 95,- tot € 300,- voor bedrijfskleding. € 1.500,- per leerjaar voor eigen bijdrage Cas Spijkers Academie.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan het werk als gastronoom/sommelier. Maar doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie of een lerarenopleiding.

Extra informatie

De opleiding Gastronoom/Sommelier wordt bij voldoende deelname in twee varianten aangeboden. De eerste variant is de reguliere opleiding. De tweede variant is de opleiding bij de Cas Spijkers Academie, de reguliere opleiding aangevuld met exclusieve masterclasses, workshops, gastlessen, teamactiviteiten, excursies en branchegerelateerde activiteiten. Voor de opleiding Gastronoom/Sommelier bij de Cas Spijkers Academie vragen we jaarlijks een extra bijdrage naast het reguliere cursusgeld.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje

Gastronoom/Sommelier (Cas Spijkers Academie) BBL/4