wat doe je in dit beroep?

Je doet ondersteunende administratieve werkzaamheden op juridisch gebied. Dit doe je bij een overheidsinstelling, zoals de gemeente of een waterschap. Of je werkt bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening, de incassobranche of de advocatuur. Je werkt in een zakelijke omgeving waarin formaliteiten, procedures en termijnen belangrijk zijn. In deze werkomgeving help je klanten verder. Je werkt zelfstandig of in een team.

past dit beroep bij jou?

Je bent administratief en juridisch vaardig, goed in communiceren en je denkt vooruit. Je weet hoe een organisatie werkt en hoe procedures in elkaar zitten. Je werkt efficiënt en je bent kritisch. Je bent goed in de Nederlandse taal, maar je hebt ook gevoel voor cijfers. En: vertrouwelijke informatie is veilig bij jou.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 2 of 3 jaar
 • Lesgeld € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2021-2022
 • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

De eerste helft van de opleiding bestaat uit veel theorie. Ook is er veel aandacht voor de Nederlandse taal en de juiste beroepshouding. Aan het eind van het tweede leerjaar loop je stage. Je volgt dan een dag per week lessen. Wil je na deze opleiding doorstromen naar het hbo? Kies dan voor het mhbo-traject. Je volgt dan in het derde leerjaar een dag in de week colleges aan het hbo.

Je volgt het eerste jaar van deze opleiding samen met de opleiding Medewerker human resource management (HRM). In dit basisjaar onderzoek je welke opleiding het beste bij je past. In de laatste periode van het eerste leerjaar kies je voor één van de twee opleidingen.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Tijdens je opleiding krijg je theorietoetsen, maar ook praktijktoetsen. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Je stage is ook onderdeel van je examen. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Administratie
 • Dossiers beheren
 • Economie
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Methodische beroepsvorming
 • Nederlands
 • Recht
 • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (advies: theoretische of gemengde leerweg)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma

Heb je een overgangsbewijs van 4- naar 5- havo/vwo, een diploma havo/vwo, een diploma vmbo theoretische leerweg of een mbo-diploma niveau 4? Dan kun je de opleiding misschien in 2 jaar doen.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit). Als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 1.200,- voor de hele opleiding, waarvan € 700,- voor het eerste leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als juridisch-administratief dienstverlener. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Rechten.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?