wat doe je in dit beroep?

Je zorgt voor het geluid of het licht van een voorstelling. Bijvoorbeeld bij poppodia, festivals, theaters, evenementen of dance-events. Je gebruikt daarvoor verschillende (digitale) technieken. Door jou staan de spotlights aan, hoort het publiek de artiesten goed, worden podia op- en afgebouwd en zijn de decors in orde. De logistiek voor zoveel verschillende dingen is een uitdaging. Jij plant en organiseert dit. Daarbij zorg je dat alles veilig gebeurt.

past dit beroep bij jou?

Je zet anderen graag in de schijnwerpers. Je ziet wat er moet gebeuren. Je bent technisch, je hebt gevoel voor vormgeving en je bent creatief. Je kunt zelfstandig werken, maar bent ook een echte teamspeler. Nauwkeurig en zorgvuldig werken en onder druk presteren vind je een uitdaging. Tot laat werken vind je niet erg.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2021-2022
 • Leslocatie Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk en hoe jij daarin werkt. De praktijklessen zijn in Theater Hof 88 in Almelo. Je leert licht-, geluid- en podiumplannen te lezen. Daarmee ga je aan de slag. Je leert hoe je een podium op- en afbouwt: echte beroepssituaties. Je leert alles wat nodig is om straks aan het werk te kunnen. Je werkt regelmatig samen met andere studenten van de Podiumacademie Twente (Acteur, Muzikant). Je leert ook hun werkomgeving kennen. Op school krijg je te maken met projecten en in de stage leer je door te doen. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met examens die landelijk, in samenwerking met andere opleidingen Podium- en evenemententechniek, zijn ontwikkeld. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens. Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Audio-visueel
 • Cultureel ondernemen
 • Culturele en persoonlijke vorming
 • Engels en rekenen
 • Kennismaken met muziek
 • Licht- en geluidstechniek
 • Loopbaan en Burgerschap
 • MyIdentity
 • Nederlands en communicatie
 • Podiumtechniek en projecten

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (met bij voorkeur wis- en natuurkunde in je pakket)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma op niveau 2 bij voorkeur in de sector techniek
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.
 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 608,- in het schooljaar 2021-2022. Dit lesgeld is inclusief een eenmalige korting van 50% i.v.m. corona (ministerieel besluit). Als je op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 375,- en ongeveer € 100,- (veiligheidsschoenen, rekenmachine). Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als technicus bij podia, theaters, festivals, beurzen of evenementen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als roadie of stagehand. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Podium- en evenemententechniek niveau 4.

Extra informatie

Bij aanmelding voor niveau 3 word je ingeschreven op niveau 4. Studenten van niveau 3 en 4 volgen de eerste twee jaren een gemeenschappelijk programma. Aan het eind van het tweede leerjaar wordt bepaald of je in het derde leerjaar afstudeert op niveau 3 of niveau 4. Als je afstudeert op niveau 4, dan kies je in leerjaar drie voor de specialisatie Licht of Geluid.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.