wat doe je in dit beroep?

Ondernemen op basis van jouw vakmanschap. Je hebt namelijk al een mbo-diploma niveau 3 of 4. Als vakman-ondernemer onderneem je binnen je vakgebied: je onderneemt in waar je goed in bent. Je voert werkzaamheden uit binnen je eigen onderneming en bent zélf verantwoordelijk voor jouw eigen succes. Je bent gedreven, wilt de onderneming tot een succes maken, denkt een aantal stappen vooruit, bent bereid een stap harder te lopen, durft risico's te nemen en neemt ook verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. 

past dit beroep bij jou?

Deze opleiding is precies iets voor jou en helpt jou een succesvolle ondernemer te worden als jij:

 • antwoorden zoekt op je dagelijkse ondernemersvragen en wilt leren van én met andere ondernemers
 • goed voorbereid wilt zijn op de toekomst én onverwachte ontwikkelingen rondom jouw bedrijf
 • wilt groeien in je netwerk, meer uit je netwerk wilt halen en kennis wilt opdoen die relevant is voor jouw bedrijf
 • wilt slagen met jouw onderneming, kortom, succesvol wilt zijn

 

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 4
 • Duur 1 jaar
 • Cursusgeld € 606,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2020-2021
 • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week in jouw eigen bedrijf. Daarnaast ga je gemiddeld 6 uur (middag/avond) per week naar het Ondernemerslab. De locaties worden afgestemd op de behoeften van de deelnemers.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus. Bij voldoende aanmeldingen is flexibele instroom mogelijk, afhankelijk van jouw behoeften. In de opleiding werken we vraaggestuurd, jouw vragen zijn leidend. Ondernemers leven niet in een vast patroon. We werken vanuit jouw ondernemersbehoeften en coachen jou in het leven als ondernemer.

Hoe zien de examens er uit?

Gedurende het jaar doe je op school en in jouw onderneming Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in jouw onderneming kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examens in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook het door jou gekozen keuzedeel wordt geëxamineerd door deze te combineren met jouw onderneming. Zoals alle onderwerpen in de opleiding is ook hier sprake van maatwerk, omdat jouw onderneming leidend is. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Gesprekstechnieken
 • Organiseren, netwerken
 • Persoonlijke coaching
 • Sales en pitchen
 • Type mensen en beïnvloeden
 • Zelfkennis als ondernemer

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een eigen bedrijf, of je bent al actief als ondernemer met een inschrijving KvK, of je bent dit serieus van plan (minimaal 18 uur per week).
 • een bedrijfscoach in jouw eigen branche of een ondernemer van een erkend leerbedrijf die jou wil begeleiden. Deze begeleider moet je zelf zoeken maar wij coachen jou hierbij. Kijk voor meer informatie op www.stagemarkt.nl.
 • drive en doorzettingsvermogen

Daarnaast heb je nodig:

 • een mbo-diploma niveau 3 óf 4
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 606,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 500,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Voor een Persoonlijke scholingscheques zie www.twentsfondsvoorvakmanschap.nl. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je hebt jezelf ontwikkeld als ondernemer. Je bent in staat om jouw onderneming te laten groeien en er een goed inkomen mee te verdienen. Dát is jouw doel. Je kunt je dan verder specialiseren met cursussen.

Extra informatie

Kijk voor meer informatie op:
http://www.ondernemerslabtwente.nl/

Persoonlijke scholingscheques van Twents Fonds voor Vakmanschap
Het Twents Fonds voor Vakmanschap wil graag dat talent in Twente zich kan blijven ontwikkelen. Daarom geven ze persoonlijke scholingscheques uit tot maximaal € 5.000,- om scholing te bekostigen. Misschien kun jij voor deze opleiding ook steun krijgen via dit fonds. Kijk snel of je hiervoor in aanmerking zou komen >>

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Wat betekent het ondernemerslab voor jou?

Vakman-ondernemer BBL/4