Van 16 juli t/m 24 augustus genieten studenten en een groot deel van de medewerkers van de zomervakantie. Op maandag 27 augustus start het nieuwe schooljaar 2018-2019. Uiteraard helpen we je ook in de vakantieperiode met het vinden van een antwoord op je vraag.

veelgestelde vragen

Ik heb een vraag over de boeken of overige leermiddelen die ik moet kopen

Bij MBOWebshop.nl kun je vanaf 1 augustus terecht voor het kopen van de benodigde boeken, leermiddelen en licenties. Je kunt alles online vinden door in te loggen op Plaza, het intranet van ROC van Twente. Daar vind je een link naar de webshop. Vragen of problemen? Dan kun je bellen met de supportdesk van MBOWebshop.nl, tel. 020 - 210 5550. Ook kun je uitleg zien in de animatie van MBO Webshop of de flyer die je thuisgestuurd hebt gekregen nog een keer bekijken.

De minister maakte bekend dat er materialen in bruikleen worden gegeven. Kloppen mijn schoolkosten wel?

Ja, de weergegeven kosten zijn juist. De minister maakte op 10 juli bekend, dat voor het schooljaar 2019-2020 (volgend jaar) wordt gekeken naar het minderen van kosten voor leermiddelen, bijvoorbeeld door materialen in bruikleen te geven. Het komende schooljaar (2018-2019) gaan we verder per opleiding bekijken hoe we uitvoering kunnen geven aan de nieuwe maatregelen. Als je financiële problemen hebt en kosten niet kunt betalen, dan hebben we begeleidingsvormen. Je leest er alles over op de pagina ‘Alles over mbo’ onder de kopjes ‘zorgen over hoe je alles moet betalen?’ en ‘zit je in financiële nood?’.

Hoe log ik in op Plaza?

Om in te kunnen loggen op onze computers, op Plaza (ons intranet) en bijvoorbeeld in de elektronische leeromgeving, heb je een schoolaccount nodig. Deze is voor je aangemaakt en noemen wij een plaza-account. Dit account bestaat uit een inlognaam (jouw studentennummer) en een wachtwoord. Op de onderwijsovereenkomst en op de brieven die je van ons hebt ontvangen staat je studentnummer vermeld. Jouw wachtwoord ontvang je in een aparte brief. Plaza vind je door op internet het url plaza2.rocvantwente.nl in te typen.

Ik ben mijn wachtwoord voor Plaza kwijt. Wat moet ik doen?

Als je de functionaliteit ‘wachtwoord vergeten’ hebt ingesteld, dan kun je via Plaza je wachtwoord resetten.
Heb je dit nog niet gedaan en ben je de brief met inloggegevens kwijt, dan kun je ons tussen 8.30 en 16.00 uur bellen, tel. 074-852 50 00. De receptie verbindt je dan door met een collega, die je verder kan helpen. Het is dan belangrijk dat je je studentnummer bij de hand houdt. Dit nummer hebben we nodig om jouw wachtwoordbrief opnieuw uit te kunnen draaien. Na je melding ontvang je binnen een week per post je wachtwoord. Wij kunnen in verband met de privacy telefonisch GEEN wachtwoord verstrekken.

Ik heb besloten dat ik in augustus niet ga starten met mijn opleiding. Waar moet ik mij afmelden?

Laat ons dit zo spoedig mogelijk per mail weten. Zet in je mail duidelijk je naam, je studentnummer, geboortedatum, naam van de opleiding en de reden van annulering. Je mail stuur je naar studentenzaken@rocvantwente.nl. Als je van het voortgezet onderwijs komt, moet je ook je decaan informeren.

Waar kan ik een calamiteit (bijvoorbeeld overlijden) melden?

Bel tussen 08.30 en 16.00 uur met 074-852 50 00. Onze receptiemedewerker helpt je dan verder en brengt je met de juiste persoon in contact.

Kan ik mij in de zomervakantie aanmelden voor een opleiding die in september start?

Je kunt je via onze website altijd aanmelden voor een opleiding. Let op: in de zomervakantie ontvang je geen correspondentie over een aanmelding of plaatsing. Eventuele berichtgeving of uitnodiging voor intakeactiviteiten ontvang je pas na de zomervakantie. Let op: een aanmelding = geen garantie voor plaatsing.

Ik wil graag iemand van de opleiding spreken. Kan dat?

Specifieke vragen over je opleiding kun je vanaf 21 augustus stellen aan de contactpersoon bij je MBO College. Contactgegevens vind je in de brief die je na je aanmelding hebt ontvangen van het MBO College dat je opleiding verzorgt.

Wanneer is mijn eerste schooldag?

De zomervakantie eindigt op 26 augustus. Dat betekent dat je vanaf 27 augustus beschikbaar moet zijn voor je eerste lesdag. De eerste lesdag kan per opleiding verschillen. Wil je meer informatie? Bel dan na 21 augustus met het MBO College dat jouw opleiding verzorgt.

Ik heb mijn zomervakantie geboekt, maar ik zie dat de vakantieperiode van ROC van Twente afwijkt van de regio Noord. Moet ik mijn vakantie verplaatsen?

Volg je een opleiding bij ROC van Twente, dan start je zomervakantie altijd in week 29 van een kalenderjaar. De eerste lesweek start formeel op 27 augustus. De eerste lesdag kan echter per opleiding verschillen. Wij mogen leerplichtige en kwalificatieplichtige studenten geen vakantieverlof toekennen. Dit staat in de Wet. Kun je je vakantie niet omboeken en ben je toch afwezig? Dan moeten wij dit noteren en melden als ongeoorloofd verzuim bij het verzuimloket (DUO) van de gemeente waar je woont. Wees je ervan bewust dat dit jou of je ouders een boete van €4.100, een gevangenisstraf of taakstraf kan opleveren.

Mbo: hoe werkt het?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan eens op de pagina ‘Hoe werkt het mbo’.