ben jij een diploma waard?

Een EVC-procedure is er voor iedereen die veel kennis en ervaring heeft opgedaan in de praktijk. Met een officieel erkend Ervaringscertificaat (EVC) sta je sterker op de arbeidsmarkt. En wie weet kun je je certificaat wel verzilveren tot een volwaardig diploma of de opleiding van je keuze sneller afronden!

Je kunt ook kiezen voor een EVP-procedure. Dat is een korter traject waarmee we dat wat jij kent en kunt vastleggen in een Ervaringsprofiel (EVP).

5 vragen over het ervaringscertificaat

 • Voor wie is het Ervaringscertificaat?

  Mensen met of zonder diploma, die door werkervaring inmiddels over meer competenties beschikken. Een EVC-procedure is met name geschikt voor mensen met een werkplek. Belangrijk is ook dat er een langere periode ervaring is opgedaan.
 • Wat kan ik met een Ervaringscertificaat?

  Het Ervaringscertificaat geeft meer inzicht in eigen kwaliteiten en loopbaanmogelijkheden, zorgt voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt, kan leiden tot vrijstellingen in het regulier onderwijs en kan mogelijk verzilverd worden tot een diploma.
 • Hoe lang duurt een EVC-procedure en hoeveel tijd moet ik erin steken?

  Een EVC-procedure duurt ongeveer drie maanden met een gemiddelde tijdsbesteding van zo'n vijftig uur voor het opstellen van het portfolio. Eventuele reistijd is hierin niet meegerekend.
 • Hoe kan ik mijn EVC verzilveren tot een diploma?

  Met aanvullende scholing en examens, kun je je Ervaringscertificaat vaak verzilveren tot een volwaardig diploma! Vraag in je informatiegesprek naar de mogelijkheden.
 • Hoe meld ik me aan?

  Je kunt contact opnemen met het Studie Informatiepunt. Zij verwijzen je door naar één van onze EVC-deskundigen.
toon {{count}} nvt

hoe verloopt een EVC-procedure?

1. informatiegesprek

Je start met een telefonisch informatiegesprek met een EVC-deskundige van ROC van Twente.

2. advies

Als een EVC-procedure passend en haalbaar is in jouw situatie, dan kan je EVC-traject gestart worden.

3. intakegesprek

Je voert een intakegesprek met RBO EVC-Dienstencentrum, de uitvoerder namens ROC van Twente, waarin afspraken gemaakt worden over je EVC-procedure en je een toelichting krijgt op het verdere traject.

4. vullen portfolio

Je vult je portfolio met behulp van Ervaringsverslagen en beroepsproducten.

5. assessment

Je krijgt een assessment waarbij de assessor (beoordelaar) je portfolio beoordeelt aan de hand van de meetlat. Als onderdeel van het assessment vindt een gesprek plaats met de assessor, het zogenaamde criteriumgericht interview en veelal ook een werkplekonderzoek.

6. beoordelingsrapportage: Ervaringscertificaat

De uitkomst van de beoordeling wordt vastgelegd in een rapportage: het Ervaringscertificaat. Hiermee beschik je over een officieel landelijk erkend waardedocument, waarmee je sterker staat op de arbeidsmarkt.

kosten, belastingvoordeel en scholingssubsidies

Een volledige EVC-procedure kost ongeveer €1.395,- tot €1.715,- per kandidaat (peiljaar 2018).  

Betaal je zelf? Voor een erkende EVC-procedure kun je via de inkomstenbelasting een deel van de kosten terugvragen, onder de noemer scholingskosten. Hierbij geldt een drempel van € 250,-.

Betaalt je werkgever? Veel brancheorganisaties zijn aangesloten bij een Opleidings- en Ontwikkelfonds (O&O-fonds). Dit fonds draagt vaak bij in de kosten voor een EVC-procedure.

hét nieuwe magazine is uit!

Lees alles over onze opleidingen en cursussen voor volwassenen in hét nieuwe magazine, editie najaar 2018!