hoe ziet de cursus er uit?

Ismakogie is een bewegingsleer en ontwikkeld door professor Anne Seidel (Wenen 1900-1997). Door Ismakogie leer je met subtiele bewegingen bewust beter te bewegen, een proces van aan- en ontspannen van de spieren wat aangestuurd wordt vanuit de hersenen. Je natuurlijke bewegingsritme verbetert en dit zorgt voor opbouw van 'de spierketting': je voelt hoe je je spieren vanaf je voeten via je kruin tot en met je neus met elkaar in verbinding brengt. Je lichaam wordt door de spierketting ondersteund en blijft beter in model. 

voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor wie graag soepel, rechtop, gezonder en mooi wil blijven.

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

 • Code VUH3306
 • Duur 10 lessen
 • Lestijden 20.15-21.15 uur
 • Kosten € 110,-
 • Overige kosten geen
 • Startdatum 17 januari 2023
  wekelijks op de dinsdagavond
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocatie Wijkcentrum Hengelose Es, Hengelo

meer over de cursus

extra cursusinformatie

Een deel van je spieren gebruik je te weinig als je niet goed rechtop zit, als je op je ellebogen steunt, op één been staat of te gehaast loopt. Vanaf je twintigste neemt je spiermassa langzaam af en je massa(vetopslag) toe. Gevolg: je houding, figuur en gezicht veranderen en de kans op klachten en pijn wordt groter. 

Gelukkig kunnen spieren door training weer kracht opbouwen. Spieren worden getraind, gewrichten soepeler, gewrichtsbanden sterker en gezichtsspieren verstevigd. Ook je algehele conditie verbetert, omdat de zachte bewegingen een positieve invloed hebben op je bloedcirculatie, het lymfesysteem, de organen en je ademhaling. Je staat steviger op de grond, bent in balans met je omgeving en krijgt plezier in bewegen. 

Het ontwikkelen van gevoel voor je eigen lichaam is belangrijk om je grenzen te bepalen. Je leert bewust en optimaal om te gaan met je lichaam. Al gauw ga je de bewegingen toepassen in je dagelijks leven. Op den duur train je je lichaam ‘ongemerkt’ de hele dag. 

Ismakogie is gebaseerd op logische wetmatigheden, is zacht, vriendelijk en voor iedereen zonder veel belasting te doen. De bewegingen worden aangeleerd vanuit de voeten. Veer deze zachtjes tegen de grond. Samen met andere bewegingen zorgt dit voor samenwerking van de spieren en de ontwikkeling van een spierketting, waardoor bij iedere beweging nagenoeg alle spieren en gewrichten getraind worden.

Ter info:

De docente vraagt vooraf aan te geven wat je fysieke (on-)mogelijkheden zijn, zodat hiermee rekening kan worden gehouden. 

kledingadvies

Er wordt zittend, staand, liggend of lopend geoefend.

 • Draag makkelijk zittende kleding
 • Draag een paar sokken met antislip

maak kennis met de docent

Mijn naam is Corry Westgeest. Ik ben opgegroeid op een boerderij waar ik alle ruimte had om te spelen. Ik heb een paar jaar pianoles gehad maar ben gestopt omdat er ballet gegeven ging worden in ons dorp. Deze eerste balletjuf heeft veel indruk gemaakt. Zij bewoog zich heel mooi, ik zie haar zo weer voor mij. Naast mijn werkzaamheden als verpleegkundige en maatschappelijk werkende heb ik altijd veel aan beweging gedaan. In verband met een nekbeschadiging ben ik op advies van een reumatoloog met ballet gestopt omdat dit te belastend was. Vervolgens callanetics gedaan, maar dit was ook te belastend. 

In 2002 ontmoette ik ismakogiedocent Elly Hoekstra bij een bezoek aan een collega in een verpleeghuis. Meteen dacht ik: ‘Wat een leuke vrouw. Vlot, een actieve uitstraling en een mooie houding’. Het gesprek ging al gauw over de ismakogielessen die Elly gaf aan deze collega en haar andere lessen. Na het lezen van de schriftelijke informatie die ik van haar kreeg, was ik enthousiast en begon ik in het voorjaar bij haar met de cursus. De lessen waren een grote openbaring. Om meer van de theoretische achtergronden te weten, ben ik in september met de basisopleiding begonnen en heb aansluitend de vakopleiding en de Medische Basis Kennisopleiding gedaan. 

Ismakogie is gebaseerd op logische wetmatigheden, is zacht, is vriendelijk en voor iedereen zonder veel belasting te doen. Het is wonderbaarlijk wat je met de juiste houding en de afwisseling van meer en minder spierspanning kunt bereiken. Langzamerhand krijg je een indruk van de samenhang en het spel van de spieren en voel je je houding veranderen: dat geeft een goed gevoel. 

Tot op de dag van vandaag word ik gefascineerd door dit proces, niet alleen bij mijzelf maar ook steeds weer bij cursisten. Deze resultaten stimuleren mij om steeds meer te weten en te ervaren. 

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.

Corry Westgeest, docent Ismakogie

'Het is wonderbaarlijk wat je met de juiste houding en de afwisseling van meer en minder spierspanning kunt bereiken.'