hoe ziet de cursus er uit?

De cursus Yoga en Meditatie met Gratie is bedoeld om lichaam en geest voor te bereiden op de beweeg-meditatie, waarbij de meditatie begeleid wordt door de vibratie en positieve woorden van mantra’s met dansante bewegingen van vooral de armen en bovenlijf.

voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor wie yoga wil leren beoefenen als voorbereiding op meditatie.

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

 • Code VUH3242
 • Duur 4 lessen
 • Lestijden 19.00-20.30 uur
 • Kosten € 55,-
 • Overige kosten geen
 • Startdatum 16 januari 2023
  23 en 30 jan. en 6 feb.
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de cursus

Extra cursusinformatie

Vind je het leuk yoga te beoefenen en hou je van dansen? Dan is deze cursus iets voor jou! Wat is Kundalini yoga? Kundalini yoga is de yoga van bewustzijn en werkt op de klieren, met vaak dynamische oefeningen (versus Hatha yoga waar de houding veelal statisch zijn). Ook is Kundalini yoga de yoga van geluidsvibratie. De mantra's die gebruikt worden (‘man’ betekent denken/geest, en ‘tra’ staat voor instrument/hulpmiddel) hebben als doel - met de yogabeoefening - van hoofd naar hart en buik en lijf te komen, in evenwicht. Je stem is een belangrijk instrument. Met je stem geef je je emoties weer. Ben je zenuwachtig, dan is je stem hoger en spreek je sneller dan wanneer je ontspannen bent. Ga eens na hoe vaak het voorkomt dat je iets wilt zeggen, maar dat niet doet. Het ontspant enorm als je je stem vrij durft te gebruiken. Deze cursus geeft deelnemers de gelegenheid het lichaam in beweging te brengen tijdens het zingen van de mantra, om het geluid, de vibratie en de betekenis van de mantra te benadrukken, vaak speels: het brein ontspant. De cursus Yoga en Meditatie met Gratie is bedoeld om lichaam en geest voor te bereiden op de beweeg-meditatie, waarbij de meditatie begeleid wordt door de vibratie en positieve woorden van mantra’s met dansante bewegingen van vooral de armen en bovenlijf. Tijdens de cursus is er een dansante warming-up, een Kundalini yoga serie, en een Meditatie met Gratie.

De eerste twee lessen kiest docent Teresa de mantra en meditatie. De twee laatste lessen worden gegeven in workshopvorm; deelnemers krijgen de gelegenheid om in groepjes zelf een Meditatie met Gratie te creëren. De liggende ontspanning voorafgaand aan de Meditatie met Gratie is belangrijk om het lichaam en de geest de gelegenheid te geven de oefeningen te verwerken.

kledingadvies

Draag prettige yoga- of sportkleding met ook een dik vest of een dikke trui.

Zelf meebrengen naar de cursus

 • Neem je eigen schrijfmateriaal mee (een samenvatting wordt aangeboden in een e-reader)
 • Flesje water
 • Yogamat
 • Meditatiekussen (rond of halve maan vorm)
 • Handdoek
 • Dekentje

gezondheid

De docente vraagt je om met haar vooraf te overleggen als er bijzonderheden zijn in je gezondheidssituatie of thuissituatie, het liefst voorafgaand aan de les. Vraag altijd zo nodig jouw arts, behandelaar of zorgverlener of de inhoud van de les voor jou geschikt is. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om jouw gezondheid in acht te nemen en bij klachten jouw arts te raadplegen. De gepresenteerde methoden worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door de gecertificeerde en gediplomeerde docent aangeboden; deze zijn echter nooit een vervanging voor medisch advies en/of zorg.

maak kennis met de docent

Mijn naam is Teresa Param Simran Brefeld. Ik beoefen yoga en dans met hart en ziel. Het is mijn missie om mensen te helpen en te begeleiden te ademen en te bewegen, en hen te inspireren van daaruit hun vitale en gezonde levensweg te vinden. Het is mijn visie dat yoga en meditatie - yogische veranderwetenschap of techniek - een sleutel tot een vitaal en gezond leven is omdat yoga zo veelzijdig is en op holistische wijze zijn positieve uitwerking heeft op lichaam, geest, hart en ziel. Dans voegt nog meer plezier en pit toe, en inspireert mij om in beweging te blijven. Als jong balletmeisje, als tiener in de disco en later als volwassene met mijn beroep als secretaresse (nu met pensioen) heb ik altijd op verschillende manieren dans beoefend. De coördinatie van beweging en adem ontdekte ik via Tai Chi en daarna volgde de yoga. Het zittende kantoorwerk wisselde ik af met dans en yoga, voor een gezond evenwicht. Ik heb ervaring als en ben gediplomeerd Querido Danstherapeut, Shakti Dance® (yogadans) docent, Kundalini yoga docent, NLP Practioner en Business yoga specialist, en heb ook internationale volksdans gegeven en Zumba Gold. Ik verheug me erop mijn kennis, ervaring en liefde voor yoga, meditatie en dans te delen.

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.

Terese Brefeld, docent Yoga en Meditatie

'Dans voegt plezier en pit toe, en inspireert om in beweging te blijven'