hoe ziet de cursus er uit?

Zweden is zowel qua oppervlakte als inwoneraantal het grootste land van Scandinavië. Daarnaast wordt het Zweeds in landen als Denemarken en Noorwegen vrij goed verstaan. Daarmee is het Zweeds een erg belangrijke taal in deze regio. 

Misschien wil je naar Zweden emigreren en is daarbij kennis van de taal onontbeerlijk. Of misschien ga je vaak naar Zweden op vakantie en zou je het fijn vinden meer te begrijpen van de kranten en bordjes om je heen of wil je graag een gesprekje kunnen aanknopen met een plaatselijke Zweed(se). Of misschien vind je het leren van een vreemde taal op zichzelf al erg leuk en ben je gecharmeerd van het zangerige karakter van het Zweeds.  

voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor wie graag in het Zweeds wil leren communiceren.

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

  • Code VUA2113
  • Duur 20 lessen
  • Lestijden 20.00-21.30 uur
  • Kosten € 290,-
  • Overige kosten lesmateriaal ca. € 71,-
  • Startdatum najaar 2023
    wekelijks op dinsdagavond
  • Cursusjaar 2022-2023
  • Leslocatie Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de cursus

Extra cursusinformatie

Na deze cursus heb je je eerste stappen gezet in het Zweeds. Je kunt je verstaanbaar maken in alledaagse situaties en hebt een basiskennis van de Zweedse grammatica en een basale woordenschat. Er wordt in de cursus heel veel aandacht besteedt aan de uitspraak, want verstaanbaarheid heeft veel meer te maken met uitspraak dan met grammatica. Dit wordt aangevuld met wat eigen commentaren, anekdotes en af en toe een recent Zweeds artikel, liedje op youtube enz.

Maak kennis met de docent

Hejsan!

Ik ben geboren in 1987 en kom uit Enter (Overijssel). Ik heb een tijd in Zweden gewoond. Inmiddels woon ik al weer een poosje in Nederland, maar je kunt wel stellen dat Zweden mijn tweede thuisland is. Eerst toen ik daar na mijn middelbare school een uitwisselingsjaar deed. En later, na mijn studie in Groningen, vijf jaar in Uppsala voor een tweede studie. In Groningen heb ik Nederlandse taal en cultuur gestudeerd (en ook wat vakken van Scandinavistiek) en in Uppsala wiskunde en informatica.  

In die ruim vijf jaar dat ik in Uppsala heb gewoond, heb ik ruime ervaring opgedaan met het Zweeds en het sociale (studenten)leven. Ik heb in een bestuur gezeten, ik zat bij Kalmar nationskör en ik woonde op een Zweedse korridor. Daardoor heb ik Zweden echt van binnenuit leren kennen.  

Doordat ik bij elkaar ruim zes jaar in Zweden heb gewoond, is mijn Zweeds ook erg goed. Ik vind het heel leuk om anderen iets te leren en daarom zou ik deze taalvaardigheid met heel veel plezier overdragen aan anderen. Ik ben heel erg benieuwd naar wat je allemaal zou willen leren! 

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.

Sander Cox, docent Zweeds

'Je kunt wel stellen dat Zweden mijn tweede thuisland is'