hoe ziet de cursus er uit?

Was jij ook zo gecharmeerd van het 6 seizoenen omvattende historische kostuumdrama Downton Abbey? De Britse televisieserie trok in Nederland gemiddeld 600.000 kijkers per aflevering. Wat trok jouw aandacht? Was het de verhaallijn en de persoonlijke gebeurtenissen binnen de standsverschillen van de familie Crawley en hun bedienende? Of ging het om het samenspel op de authentieke speelplaats?

voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor wie naast het opdoen van leuke herinneringen uit de serie meer te weten wil komen over de kunsthistorische achtergrond. Het belooft een gezellige avond te worden met veel kijkplezier voor ieder Downton Abbey-supporter.

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

  • Code VUH2637
  • Duur 1 les
  • Lestijden 19.00-21.30
  • Kosten € 18,-
  • Overige kosten geen
  • Startdatum 15 december 2022
  • Cursusjaar 2022-2023
  • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de cursus

extra cursusinformatie

De auteur en schrijver van Downton Abbey Julian Fellowes was als geen ander gefascineerd door de wandel in de tijd gedurende 1912-1925. De maatschappelijke ontwikkelingen komen niet alleen in de omgangsvormen maar vooral in de kleding stijlen tot uiting. Wie herinnert zich niet de brisante scène waarin Lady Sybill voor het eerst haar broek presenteert.

 
Gebaseerd op goed kunsthistorisch onderzoek werd een serie geproduceerd, die op toegankelijke en sympathieke manier de spanning tussen de aristocratie en de lagere klas in Engeland duidelijk maakt. De cursusavond is ervoor bedoeld om “achter de coulissen” van Downton Abbey te kijken. Zo zal gedurende deze cursus nader op de prachtige speelplaats, het grote Engelse landhuis Highcleare Castle en in het bijzonder het historische interieur ervan worden ingegaan. Het tweede gedeelte van de tijd is gereserveerd voor de kunsthistorische context van Downton Abbey zoals de kenmerken van de mode in de verschillende standen in 1912-1925 en welke relaties dit heeft met individuele maatschappelijke ontwikkelingen.

maak kennis met de docent

Mijn naam is Susanne van den Beukel. Als gediplomeerd restaurator (University op Applied Sciences Cologne) én kerkorgelbouwer beschik ik over omvangrijke kennis en praktijkervaring van kunstcollecties en erfgoed. Ik ken de materialen, hun specifieke eigenschappen en bewaarcondities. Ik heb een scherp oog voor mogelijke schade en ken de methoden om dit te voorkomen. Binnen mijn functie als adviseur preventieve conservering en als coördinator van de Collectiewacht heb ik ruime ervaring opgedaan in zowel de museale omgeving als ook monumentenzorg. Ik combineer materiaaldeskundigheid en collectiebeheer met projectmanagement. Mijn gedrevenheid, kennis en passie voor het vak deel ik graag d.m.v. lezingen, workshops en trainingen. Dit om bewustwording voor cultureel erfgoed te vergroten of mensen met elkaar te verbinden. Middels workshops op maat met praktijkgerichte voorbeelden of als gastdocent lukt het mij de deelnemers te enthousiasmeren.

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.

Susanne van den Beukel, docent Achter "de coulissen" van Downton Abbey

'Het beloofd een gezellige avond te worden met veel kijkplezier voor ieder Downton Abbey-supporter.'