hoe ziet de cursus er uit?

Wil je graag de Duitse taal leren? Misschien heb je deze nodig voor je werk of kom je regelmatig in Duitsland voor vakantie of doe je je boodschappen in Nordhorn of Gronau. In deze cursus leer je de taal op een leuke, praktische manier: door spreken, luisteren, lezen en schrijven. In de bijeenkomsten leer je de basis van de grammatica en woordenschat en kun je eenvoudige, praktische gesprekjes voeren en korte teksten lezen.

 

 

 

voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is geschikt voor mensen met geen tot weinig kennis van de van de Duitse taal.

 

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

  • Code zie 'wanneer en waar'
  • Duur 20 lessen
  • Lestijden zie 'wanneer en waar'
  • Kosten € 275,-
  • Overige kosten lesmateriaal ca. € 34,-
  • Startdatum zie 'wanneer en waar'
  • Cursusjaar 2019-2020
  • Leslocaties Gieterij 200, Hengelo Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de cursus

Extra cursusinformatie

Deze cursus is voor iedereen toegankelijk en je kunt er zonder enige voorkennis van de taal aan beginnen. In de cursus wordt aandacht besteed aan spreek- en luistervaardigheid. Ook de cultuur en gebruiken van het land komen aan bod. Het is van belang dat je de lessen regelmatig bijwoont. Je dient rekening te houden met ongeveer drie uur huiswerk per week. Een redelijke kennis van de Nederlandse taal op mavo-niveau is vereist.

wanneer en waar

Gieterij 200, Hengelo

VH9141 / dinsdag / 18.30-20.00 / 8 oktober 2019

Wierdensestraat 65, Almelo

VA9136 / dinsdag / 18.30-20.00 / 8 oktober 2019

Maak kennis met docent Renate Nijenhuis

Mijn naam is Renate Nijenhuis. Al een aantal jaren geef ik met heel veel plezier Duits. De belangstelling voor de taal en het land is al in mijn jeugd ontstaan. Met mijn ouders ging ik vaak op vakantie naar Duitstalige landen. De vriendelijkheid van de mensen en de gevarieerdheid van die landen sprak me toen en spreekt me nu nog steeds erg aan. Na mijn pabo-opleiding (leerkracht basisschool) ben ik Duits gaan studeren. Ik houd erg van reizen en heb al verschillende landen en werelddelen bezocht. Maar net als Nederland voelt Duitsland ook een beetje als thuis komen. Het land heeft veel te bieden. Het heeft een rijke geschiedenis, veel culturele bezienswaardigheden en een indrukwekkende natuur. Gebieden als het Zwarte Woud, Sauerland, Eifel, de Moezelstreek en Winterberg zijn al jaren bekende vakantiegebieden in Duitsland en ook de Duitse (wadden)eilanden trekken steeds meer buitenlandse toeristen. Steden als Berlijn, Leipzig, Hannover, Hamburg, Keulen, Aken en Dresden zijn steeds vaker bestemming voor een citytrip en zijn erg populair. Duitsland is een land met veel grote en bekende operahuizen. Bekende componisten komen er vandaan, onder andere Bach, Beethoven, Wagner en Strauss. De taal is voor veel Nederlanders niet zo moeilijk om te leren. Veel woorden zijn herkenbaar en de klanken komen overeen. De grammatica weerhoudt vaak mensen om Duits te gaan leren. Dat is jammer en niet nodig, want een Duitser vindt het geweldig dat Nederlanders zo goed Duits (proberen te) spreken, ook al is de grammatica niet helemaal perfect.

Maak kennis met docent Günther Simoner

Mijn naam is Günther Simoner. Ik ben geboren en getogen Oostenrijker en in 1990 naar Nederland (Hengelo) verhuisd. Na heel wat jaren in een technisch beroep te hebben gewerkt ben ik sinds 2,5 jaar intensief bezig met mijn moedertaal Duits. Behalve aan de Volksuniversiteit in Hengelo geef ik ook al een hele tijd lessen Duits voor beginners en gevorderden aan een “Volkshochschule” over de grens in Duitsland en werk ik af en toe voor een talenbureau in Enschede als coach voor Duits. Ik vind het gewoon mooi om theorie en praktijkervaringen samen te brengen. Het lesgeven aan gemotiveerde mensen is bovendien erg leuk en geeft veel voldoening.

Bovendien houd ik erg van reizen en het contact met andere culturen. Samen met mijn Nederlandse vrouw Ineke heb ik de afgelopen drie decennia al heel wat mooie plekken in Europa maar ook daarbuiten mogen bezoeken. In vroegere jaren deden wij dat met onze motoren en de tent achterop en tegenwoordig combineren wij een kleine pick-up camper met de motor achter op een aanhangwagen.

Maar vooral ons belangrijke buurland Duitsland staat regelmatig op onze “to-do lijst”. Het is een land waar je niet op uitgekeken raakt en het biedt veel verrassende plekken, indrukwekkende steden en vaak heel mooie natuurgebieden en kustlijnen. De diversiteit in taal, cultuur en tradities tussen het zuidelijke en het noordelijke gedeelte van Duitsland boeit elke keer weer opnieuw.

Ik zie vaker in mijn cursussen dat veel Nederlanders -voornamelijk de wat oudere generatie en meestal afkomstig uit de provincies in het Oosten van het land- een aardig woordje Duits kunnen verstaan en de taal ook kunnen spreken. Helaas is deze taal bij de Nederlandse jeugd iets uit de “mode” geraakt maar de laatste tijd zie je hier weer (gelukkig) wat verandering in. 

Mijn cursussen bieden taalkundige ondersteuning voor mensen die van plan zijn om binnenkort in Duitsland (of in een ander Duitstalig land) op vakantie te gaan maar ook voor mensen die gewoon hun bestaande kennis in deze taal weer wat op peil willen brengen.

Ik probeer altijd in het begin een goed overzicht te verkrijgen, welke onderwerpen, problemen en verwachtingen de individuele deelnemers met zich meebrengen. Dan kunnen wij meteen vanaf het begin doelgericht met de individuele wensen aan de slag gaan.

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.