beroepsbeeld

Je werkt bijvoorbeeld in de sector zorg en welzijn. Daar werk je in de thuiszorg, in een verpleeg- of verzorgingshuis of de kinderopvang. Je kunt ook in de schoonmaak- en glazenwassersbranche werken. Dan werk je in kantoren en scholen of bij facilitaire diensten van bedrijven. De horeca kan óók je werkplek zijn. Wat je precies doet ligt aan het bedrijf waar je werkt.

beroepsprofiel

Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en werkzaamheden voor ze te verrichten. Je vindt het fijn om met collega's samen te werken en te overleggen. Je kunt je aan afspraken houden en instructies van je leidinggevende opvolgen. Je kunt netjes werken in een tempo dat van je verwacht wordt.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 1
 • Duur 1 jaar
 • Cursusgeld € 258,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari.
 • Cursusjaar 2022-2023
 • Leslocaties Thorbeckelaan 184, Almelo Wethouder Beversstraat 165, Enschede Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school. En besteed je ongeveer vier uur per week aan zelfstudie.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus en bij voldoende aanmeldingen ook in februari .

Examinering

Als je aan alle voorwaarden op school en op je werk hebt voldaan, haal je je diploma.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van keuzedelen word je aan het begin van de opleiding geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

 • Burgerschap
 • Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vaktheorie

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als assistent in de dienstverlening en zorg bij een erkend leerbedrijf (voor minimaal 16 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast kun je met de opleiding starten als je:

 • geen diploma van het voortgezet onderwijs (vmbo) hebt gehaald
 • en je op 1 augustus van het schooljaar waarin je start 16 jaar of ouder bent

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan. Deze test meet jouw capaciteiten en motivatie. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 258,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 220,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

scholingscheque Twents Fonds voor Vakmanschap

Twents Fonds voor Vakmanschap stimuleert vakmanschap in de regio door te investeren in om-, na- of bijscholing voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden in Twente. Vraag een gesprek aan en kijk of jij in aanmerking komt voor een scholingscheque. Twents Fonds voor Vakmanschap draagt 50% bij aan je scholingskosten door middel van een scholingscheque van maximaal € 2500,-.

Meer info? www.rocvantwente.nl/fonds 

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als assistent in de dienstverlenende sector en de zorg. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld een mbo-opleiding niveau 2. Daarvoor moet je wel je diploma hebben behaald.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label

Let op! Dit is een 360 film - beweeg je scherm met het handje.

Entreeopleiding Assistent dienstverlening BBL/1