Infomarkt voor volwassenen | Pak je Kans
dinsdag 9 april | 17.00 - 20.00 uur

meld je aan
Meer info

beroepsbeeld

Je biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. Je cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleid de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving zoals een zorginstelling, ziekenhuis of in een dienstverlenende organisatie. Je werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van maaltijden, schoonmaken, helpen bij persoonlijke verzorging of begeleiden bij activiteiten. Je voert eenvoudige routinematige werkzaamheden uit. In een zorginstelling werk je in teamverband en assisteer je collega's. 

beroepsprofiel

Je hebt een open en sociale houding en je bent alert en integer. Je kunt je inleven in anderen en je behandelt hen respectvol. Je bent oplossingsgericht, je kunt goed samenwerken, organiseren en staat open voor feedback. Natuurlijk ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg en nieuwe ontwikkelingen daarin.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau Derde leerweg / 2
  • Duur maximaal 1 jaar
  • Cursusgeld toelichting zie “Kosten”
  • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
  • Startdatum Op ieder gewenst moment.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat op afgesproken momenten naar school en volgt daarnaast geplande lessen op afwijkende momenten.

Opleidingsduur

De opleiding duurt maximaal 1 jaar. Op basis van een individueel ingerichte leerroute is het mogelijk om sneller je diploma te halen. Je wordt intensief begeleid door een docent/leercoach.

Examinering

Je sluit de opleiding af met examenopdrachten. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd heb. En je maakt toetsen op school of op locatie. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je aan het aanvang van de opleiding, tijdens de intake, uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

Je doet kennis op over ziektebeelden, anatomie, fysiologie, voeding en wonen, verzorgende handelingen het het geven van persoonlijke verzorging. Je oefent vaardigheden in de praktijk en op school. Tenslotte werk je aan rekenen, Engels, Nederlands, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen.

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als helpende zorg en welzijn bij een erkend leerbedrijf (minimaal 18 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

  • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1
  • minimaal 5 jaar ervaring in het werkveld van helpende zorg en welzijn

 

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Je doorloopt een uitgebreide intake met activiteiten. Je verstrekt informatie over de eigen (werk-)achtergrond en je schrijft een motivatiebrief waarin je uitlegt wat de reden is dat je voor deze opleiding gekozen hebt. Ook maak je een startopdracht die de basis vormt voor je individuele leerroute. Daarnaast maak je een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Deze uitgebreide intake leidt tot een studentenpas die je helpt je verdere studie vorm te geven.

Kosten

Cursusgeld € 3.065,- Eventuele boeken worden in bruikleen gegeven. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

is er opleidingsbudget voor mij?

Scholing is een investering in de toekomst. Om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen zijn er verschillende budgetten en subsidies beschikbaar.
Zo is er bijvoorbeeld Twents Fonds voor Vakmanschap, maar er zijn meerdere financieringsmogelijkheden. Bekijk het actuele overzicht van alle financieringsmogelijkheden >>

Vervolgmogelijkheden

Je kunt blijven werken als helpende zorg en welzijn. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een opleiding Verzorgende IG, Pedagogisch medewerker Kinderopvang of Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3.

werk en loopbaan

Bijblijven en voorbereiden op veranderingen is en blijft belangrijk. Dat doe je door je eigen kennis, ervaring en talent continu te ontwikkelen. Wie stilstaat, wordt ingehaald. Hoe blijf je scherp, hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label