beroepsbeeld

Ondernemen op basis van jouw vakmanschap. Je hebt immers al een mbo-diploma niveau 3 of 4. Als vakman-ondernemer onderneem je binnen je vakgebied: je onderneemt in waar je goed in bent. Je voert werkzaamheden uit binnen je eigen onderneming en bent zélf verantwoordelijk voor jouw eigen succes. Vanuit je vakmanschap heb je de ambitie om ondernemer te worden. Je bent gedreven, wilt de onderneming tot een succes maken, denkt een aantal stappen vooruit, bent bereid een stap harder te lopen, durft risico's te nemen en neemt ook verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. Je bent daarnaast sociaal vaardig en je weet hoe je vakmanschap als meerwaarde in kunt zetten binnen je eigen onderneming.

beroepsprofiel

Je kunt goed met mensen omgaan: met klanten, collega's en opdrachtgevers. Je bent representatief, werkt flexibel, zelfstandig en met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Ondernemen gaat jou goed af. Tegen stress kun je prima, want je kunt goed plannen en organiseren. Ook ben je creatief in het oplossen van onverwachte situaties.

meld je aan voor deze mbo-opleiding

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 4
 • Duur 1 jaar
 • Cursusgeld € 606,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “kosten”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2020-2021
 • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 18 uur per week in jouw eigen bedrijf. Daarnaast ga je gemiddeld 6 uur (middag/avond) per week naar het Ondernemerslab. De locaties worden afgestemd op de behoeften van de deelnemers.

Opleidingsduur

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus. Bij voldoende aanmeldingen is flexibele instroom mogelijk, afhankelijk van jouw behoeften. In de opleiding werken we vraaggestuurd, jouw vragen zijn leidend. Ondernemers leven niet in een vast patroon. We werken vanuit jouw ondernemersbehoeften en coachen jou in het leven als ondernemer.

Examinering

Gedurende het jaar doe je op school en in jouw onderneming Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in jouw onderneming kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examens in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook het door jou gekozen keuzedeel wordt geëxamineerd door deze te combineren met jouw onderneming. Zoals alle onderwerpen in de opleiding is ook hier sprake van maatwerk, omdat jouw onderneming leidend is. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Vakkenpakket

 • Gesprekstechnieken
 • Organiseren, netwerken
 • Persoonlijke coaching
 • Sales en pitchen
 • Type mensen en beïnvloeden
 • Zelfkennis als ondernemer

Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • een eigen bedrijf, of je bent al actief als ondernemer met een inschrijving KvK, of je bent dit serieus van plan (minimaal 18 uur per week).
 • een bedrijfscoach in jouw eigen branche of een ondernemer van een erkend leerbedrijf die jou wil begeleiden. Deze begeleider moet je zelf zoeken maar wij coachen jou hierbij. Kijk voor meer informatie op www.stagemarkt.nl.
 • drive en doorzettingsvermogen

Daarnaast heb je nodig:

 • een mbo-diploma niveau 3 óf 4
 • of een gelijkwaardig diploma

intakeactiviteiten

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Kosten

Wettelijk cursusgeld: € 606,- (per schooljaar). Leermiddelen: ongeveer € 500,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Voor een Persoonlijke scholingscheques zie www.twentsfondsvoorvakmanschap.nl. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

scholingscheque Twents Fonds voor Vakmanschap

Het Twents Fonds voor Vakmanschap wil het vakmanschap in de regio stimuleren omdat er grote behoefte is aan vakmensen. In bijvoorbeeld de zorg, logistiek en techniek. Het fonds investeert in om- na of bijscholing voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden in Twente. Check snel of je in aanmerking komt voor de scholingsvouchers. Vraag een gesprek aan en bespaar tot max. € 5.000,- op je opleidingskosten. 

Meer info? www.rocvantwente.nl/fonds 

Vervolgmogelijkheden

Je hebt jezelf ontwikkeld als ondernemer. Je bent in staat om jouw onderneming te laten groeien en er een goed inkomen mee te verdienen. Dát is jouw doel. Je kunt je dan verder specialiseren met cursussen.

Extra informatie

Kijk voor meer informatie op: www.ondernemerslabtwente.nl/

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

backup_print_label

Wat betekent het ondernemerslab voor jou?

Vakman-ondernemer BBL/4