Blog Ronald en Albert | Zorgtechnologie is makkelijker dan je denkt
Het project ‘Kun jij het maken’ is een initiatief vanuit het practoraat Zorg en Technologie. Studenten van het college voor Technologie en het college voor Mens en Gezondheid gaan samen in een projectgroep aan de slag met real-life problemen waar zorgvragers tegen aan lopen.
Wij begeleiden de studenten hierbij en merken dat studenten het heel leuk vinden om iemand met een zorgvraag te helpen op het gebied van zorgtechnologie. Het geeft hen veel energie én ons ook. Het is ook mooi om te zien dat studenten van verschillende disciplines samenwerken aan een maatschappelijk relevant thema.
Zomaar een greep uit de verschillende lopende projecten
- Aangepaste tablethouder
Studenten vanuit het keuzedeel Zorginnovaties en technologie en de opleiding Precisietechniek hebben samen een tablethouder ontwikkeld voor een vertaalcomputer van Leroy; een meervoudig gehandicapte jongen. - Voorlichtingsfilm zorgproces
Studenten van de opleiding Verpleegkunde (keuzedeel Zorginnovaties en technologie) maken voor Roessingh Revalidatie Techniek (RRT) een voorlichtingsfilm voor cliënten onder de 12 over het zorgproces. De film draagt bij om de (jonge) kinderen, op een laagdrempelige wijze vertrouwd te maken met het zorgproces. Dit proces omvat het verlaten van ziekenhuis tot aanmeten en op maat maken van een prothese. - Oplossing tegen lekken desinfectievloeistof
Studenten van Precisietechniek hebben een oplossing bedacht en uitgewerkt om het lekken van desinfectievloeistof in ziekenhuiskamers tegen te gaan.
Workshop over zorgtechnologie
Studenten van de opleiding Verpleegkunde, keuzedeel Zorginnovaties en technologie, verdiepten zich in verschillende zorgtechnologieën en maakten een interactieve workshop. De workshop was bedoeld voor professionals van Avelijn. Zij wilden voorgelicht worden over de mogelijkheden van zorgtechnologie. De opdrachtgever was Living Lab Avelijn.
- Maak een interactieve workshop
De opdracht die de studenten kregen: “Maak een interactieve workshop voor medewerkers die meer willen weten over de mogelijkheden van zorgtechnologie”.
Johanneke heeft zich tijdens het project verdiept in de ‘BelevenisTafel’: “Zelf wist ik niet veel van zorgtechnologie, het is voor ons een verdieping geweest. In de praktijk kun je het nu uitleggen en je kunt mensen enthousiast maken. Het is makkelijker dan je denkt!, ” aldus Johanneke. Andere projectleden verdiepten zich weer in een andere zorgtechnologie.
Zo heeft Beyza zich helemaal verdiept in de ‘Compaan tablet’ voor senioren. Beyza geeft aan: “ De Compaan voegt veel toe aan kwaliteit van leven, maar zou ook handig zijn voor mantelzorg. Misschien dat familie de senior in het gebruik van de Compaan kan ondersteunen”.
Thirza, één van de begeleiders van het project bij Avelijn is overtuigd: “Het project ‘Kun jij het maken?’ heeft toegevoegde waarde. Het is mooi om te zien dat studenten de basiskennis van zorgtechnologie beheersen. Bovendien worden we ook heel enthousiast van deze studenten. Zij zijn zorgverleners van onze toekomst”.
Zorg- en technologieweek met CT Stork college
Samen met het CT-Stork college in Hengelo werd een technologieweek georganiseerd. Top traject-leerlingen maakten kennis met verschillende aspecten van zorg en technologie. Naast verschillende excursies bouwden leerlingen (begeleid door onze studenten) een oude telefoon om tot wonderfoon. Deze wonderfoon is voorzien van een MP3-speler en wordt in verpleeghuizen gebruikt door ouderen met dementie.
Enthousiast geworden over Kun jij het maken?
Bovenstaande voorbeelden geven een inkijkje in de vele de mogelijkheden van het project “Kun jij het maken?”. Ben jij enthousiast geworden over het project en heb je een idee voor jouw klas of een groep studenten? Neem dan contact op Ronald of Albert.