
Bijzondere instroom
Om een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 te kunnen volgen, moet je altijd een in Nederland erkend diploma van het voortgezet onderwijs hebben. Maar soms gaat het net iets anders. Dan val je onder bijzondere instroom.
Veelgestelde vragen
Wanneer gaat het anders?
In sommige gevallen kunnen we afwijken van de wettelijke vooropleidingseisen. Bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen en niet meer op het vmbo terecht kunt. Wanneer je een statushouder bent, of de Nederlandse taal nog niet beheerst. Maar ook als je een diploma in een ander EU-land hebt behaald. In deze gevallen onderzoeken we je aanvraag en kijken we of je mee mag doen aan een toelatingsonderzoek. Voldoe jij niet aan de wettelijke vooropleidingseisen of twijfel je of je een geldig diploma hebt, neem dan contact met ons op.
Wat als je een BBL-opleiding wilt volgen?
Het is belangrijk dat je een baan hebt (of vindt) bij een erkend leerbedrijf.
Wat is een toelatingsonderzoek?
Bij een toelatingsonderzoek maak je testen en gaan we met elkaar in gesprek. Zo krijgen we een goed beeld van wie je bent en wat je kunt. Als alle resultaten binnen zijn, dan bespreken we deze met elkaar.
Je bent gezakt: wat moet je doen?
Probeer nogmaals je vmbo-diploma te halen, door het jaar opnieuw te doen. Kan dit niet? Ga dan in gesprek met de decaan/mentor van je huidige vmbo-school om je mogelijkheden te bespreken.
Ben je een statushouder van 18+?
Als statushouder kun je soms instromen op een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Daarvoor gelden een aantal regels:
- Je moet een geldig verblijfsdocument hebben of een aanvraag hebben lopen.
- Vervolgens kijken we hoe goed je de Nederlandse taal beheerst. Bijvoorbeeld of je een staatsexamen hebt afgerond dat aansluit op het niveau van de opleiding die je wilt volgen.
- Vervolgens kun je een toelatingsonderzoek doen of zoeken we samen naar een alternatieve opleiding.
Ben je een ISK-leerling?
Ben je een ISK-leerling, dan kun je je samen met je ISK-mentor melden bij een opleiding, waarvan je mentor denkt dat jij deze aankan. Dan kan het zijn dat je een toelatingsonderzoek mag doen (zie ook de vraag 'Wat is een toelatingsonderzoek?'). Via je mentor hoor jij de vervolgstappen. Let op: heb je je buitenlandse diploma laten waarderen bij Nuffic, dan heb je nog geen toelatingsrecht. De waarde van een niet-Nederlands diploma nemen we wel mee in het toelatingsonderzoek.
Wat als ik een buitenlands diploma heb?
Met een buitenlands diploma heb je nog geen toelatingsrecht. Je kunt je diploma zelf laten waarderen door Nuffic of wij kunnen je hierbij helpen. Mogelijk kom je in aanmerking voor een toelatingsonderzoek.
Wat als ik een oud (vmbo-)diploma heb en/of onvoldoende gediplomeerd ben?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Mogelijk kom je in aanmerking voor een toelatingsonderzoek.
Belangrijk om te weten
- We nemen alleen een toelatingsonderzoek af voor de door jouw gekozen opleiding.
- We kijken niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar wie je bent.
- Samen bespreken de mogelijkheden om voor jou een passende plek te vinden.
- Heb jij nog (andere) vragen, neem gerust contact met ons op.