ROC FOTO ALGEMEEN DAG100028

Bijzondere instroom

Om een mbo-opleiding te kunnen volgen, moet je altijd een diploma van het voortgezet onderwijs hebben. Maar soms gaat het net iets anders. Dan val je onder bijzondere instroom.

Veelgestelde vragen

Wanneer gaat het anders?

In sommige gevallen kunnen we afwijken van de wettelijke eisen. Bijvoorbeeld wanneer je zakt voor je eindexamen en niet meer op het vmbo terecht kunt. Wanneer je een statushouder bent, of de Nederlandse taal nog niet beheerst. Maar ook als je een diploma in een ander EU-land hebt behaald of voor 1 augustus 2014 ongediplomeerd bent uitgestroomd. In deze gevallen onderzoeken we je aanvraag en kijken we of je mee mag doen aan een toelatingsonderzoek. 

Wat is een toelatingsonderzoek?

Bij het toelatingsonderzoek maak je tests en gaan we met je in gesprek. Zo laat je zien wie je bent en wat je kunt. We praten over je schoolverleden, persoonlijke omstandigheden en opleidingskeuze. Bij het gesprek mag je iemand meenemen. Bijvoorbeeld je ouders, verzorgers of begeleiders. Alleen de tests doe je alleen. Na het gesprek geven we een advies aan de directeur van de opleiding die je wilt volgen. Dit delen we ook met jou.

Je bent gezakt: wat moet je doen?

Als je bent gezakt kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Probeer nogmaals je vmbo-diploma te halen, door het jaar opnieuw te doen. Kan dit niet? Ga dan naar stap 2.
  2. Je vult samen met je decaan een aanvraag ongediplomeerde instroom in
  3. Stuur het aanvraagformulier samen met je cijferlijst en motivatiebrief naar ons toe
  4. Meld je aan voor de opleiding van je keuze en vul een Digitaal Doorstroom Dossier in.
  5. Meld je aan voor de opleiding van je keuze en vul een Digitaal Doorstroom Dossier in.

Wij kijken of je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek. Als je toelatingsonderzoek positief is, dan kun je daarna meedoen aan de intakeactiviteiten van een opleiding. Daarna nemen we een definitief besluit. Als je niet in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek, dan verwijzen we je naar een opleiding op een lager niveau.

Ben je een statushouder van 18+?

Als statushouder of Internationale Schakelklas-leerling (ISK) kun je soms instromen op een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Daarvoor gelden een aantal regels: 

  • Je moet een geldig verblijfsdocument hebben of een aanvraag hebben lopen.
  • Vervolgens kijken we hoe goed je de Nederlandse taal beheerst. Bijvoorbeeld of je een staatsexamen hebt afgerond dat aansluit op het niveau van de opleiding die je wilt volgen.
  • Vervolgens kun je een toelatingsonderzoek doen of zoeken we samen naar een alternatieve opleiding.

Ben je een ISK-leerling?

Ben je een ISK-leerling, dan kun je je samen met je ISK-mentor melden bij een opleiding, waarvan je mentor denkt dat jij deze aankan. Vervolgens maak je een taal- en rekentoets en word je uitgenodigd voor een gesprek. Let op: heb je je buitenlandse diploma laten waarderen bij Nufic, dan heb je nog geen toelatingsrecht. De waarde van een niet-Nederlands diploma nemen we wel mee in het toelatingsonderzoek.

Belangrijk om te weten

  • We nemen alleen een toelatingsonderzoek af voor jouw gekozen opleiding.
  • Als je eenmaal bent ingestroomd is het bijna onmogelijk om over te stappen naar de entreeopleiding of naar een andere opleiding.
  • We kijken niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar wie je bent.
  • Als je een vmbo-diploma of een diploma op een lager mbo-niveau kunt halen, dan kun je niet ongediplomeerd instromen.
  • De directeur kan je soms, ondanks een positief advies, niet toe laten.