Kosten
Volg je een mbo-opleiding en ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan moet je van de wet les- of cursusgeld betalen. Vaak zijn er ook andere kosten, die soms verplicht zijn. We vertellen je alles over de kosten en hoe we je kunnen helpen bij betalingen.
Welke kosten heb je?
Les- of cursusgeld
Als je ouder bent dan 18 jaar betaal je geld voor je opleiding. Bij een BOL-opleiding heet dit lesgeld, bij een BBL-opleiding heet dit cursusgeld. Dit is wettelijk vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook betaal je voor leermiddelen, zoals boeken, schriften, werkkleding en materialen. Die kosten verschillen per opleiding. Op de website vind je bij elke opleiding een inschatting van de kosten.
Volg je een BBL-opleiding? Dan ontvang je de factuur zelf. Soms betaalt het bedrijf waar je jouw leer-werktraject volgt deze factuur. Daarvoor is er de Derdenmachtiging. We sturen je altijd een brief waarin we uitleggen hoe dit werkt.
Basisuitrusting
Je krijgt van ROC van Twente een basisuitrusting. Dit zijn materialen die je nodig hebt tijdens je opleiding, zoals bijvoorbeeld een kappers- of scharenset, of een laboratoriumset. Dit hoef je dus niet zelf te kopen. Dat scheelt weer. Belangrijk: deze basisuitrusting blijft eigendom van ROC van Twente en neem je niet mee naar huis.
Leermiddelenlijst
Voordat je start met je opleiding, krijg je van ons een leermiddelenlijst. Hierop staat welke boeken, materialen en licenties je moet aanschaffen. Wil je weten wat je kunt verwachten? Bekijk dan de leermiddelenlijsten voor het schooljaar 2024/2025 op www.mbowebshop.nl.
Heb je leermiddelen of licenties gekocht die je het hele jaar niet hebt gebruikt? Dan betalen we je vaak terug. Op Plaza voor studenten lees je de voorwaarden en hoe je melding maakt.
Extra's
Je kunt ook meedoen aan extra’s, zoals cursussen of excursies. Deze zijn niet verplicht, maar wel interessant. De kosten hiervoor zijn wel voor jezelf, maar niet verplicht om te betalen.
Onderwijs voor iedereen
Wij vinden dat iedereen een mbo-opleiding moet kunnen afronden. Daarom helpen we soms een handje. Zo kun je soms kosten in termijnen betalen, een betalingsregeling treffen of een beroep doen op het mbo studentenfonds.
Financiering
Heb ik recht op studiefinanciering?
Ben je jonger dan 30 jaar (en ouder dan 18 jaar) en ga je een BOL-opleiding volgen? Dan heb je recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. Als je nog geen 18 bent, heb je recht op een studentenreisproduct. Voor meer informatie over studiefinanciering, kun je kijken op duo.nl
Hoe betaal ik in termijnen?
Wanneer je leermiddelen koopt in de MBO Webshop kun je kiezen om in termijnen te betalen of een betalingsregeling aan te gaan.
Je lesgeld betaal je via DUO. Heb je vragen over de betaling van je lesgeld, dan kun je bij hen terecht. Zo kun je bijvoorbeeld studiefinanciering of een lening aanvragen.
Wat is een opleidingsbudget?
De overheid en werkgevers vinden het belangrijk dat iedereen zich kan ontwikkelen. Daarom denken ze graag mee over de betaling hiervan. Bijvoorbeeld met een opleidingsbudget. Wanneer kun je hier gebruik van maken? En welk opleidingsbudget past bij jouw situatie? Je vindt het antwoord bij Leerwerkloket Twente.
Is de scholingscheque iets voor mij?
We hebben in Twente veel vakmensen nodig in de zorg, ICT, logistiek en techniek. Daarom biedt het Twents Fonds voor Vakmanschap de scholingscheque. Deze scholingscheque is er voor alle inwoners van Twente. Voor zowel werkenden, ZZP'ers als werkzoekenden. Hiermee kun je je omscholen of bijscholen tot vakman of -vrouw in één van deze sectoren. Iets voor jou? De loopbaanconsulent helpt je graag verder.
Zorgen over hoe je alles moet betalen?
Het mbo studentenfonds kan je helpen om jouw opleiding te betalen. Dit fonds is er voor studenten tot 30 jaar (m.u.v. de VAVO) uit gezinnen met een minimuminkomen. Het fonds betaalt een deel van de schoolkosten.
Ook kun je een vergoeding krijgen als je studievertraging oploopt vanwege bijzondere omstandigheden, of wanneer je een bestuurlijke activiteit uitvoert of lid bent van de studentenraad.
Let op: niet elke student heeft recht op een tegemoetkoming voor de aanschaf van leermiddelen of op een andere vorm van financiële ondersteuning.
Tijdens je opleiding in financiële nood?
Kom je tijdens je opleiding in financiële nood? Heb je bijvoorbeeld niet genoeg geld om de opleiding of bepaalde onderdelen van de opleiding te betalen? En kun je daardoor niet verder?
Soms kunnen wij je helpen. Bijvoorbeeld als ook je eigen sociale netwerk, de gemeente waarin je woont, fondsen of DUO (studiefinanciering) geen bijdrage kunnen leveren. Het is wel belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Weten wat we kunnen doen? Mail naar het mbo-studentenfonds. De contactgegevens vind je hieronder.