Stages en leerwerkplekken
Beroepspraktijkvorming (bpv)
Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen in de opleiding van studenten. Jij biedt de enthousiaste begeleiding én de plek waar ze kunnen leren in de praktijk, de zogenaamde beroepspraktijkvorming (bpv). Je vindt hier alles over bpv.
Lees alles in de bpv-gids
ROC van Twente publiceert ieder jaar een bpv-gids. Eén voor studenten, één voor praktijkopleiders. Je vindt hierin belangrijke informatie over bijvoorbeeld:
- verzekeringen;
- aansprakelijkheid;
- belasting en sociale zekerheid;
- subsidies;
- werktijden;
- klachten;
- en de rol van de SBB.
Naast deze gids verstrekken opleidingen ook een bpv-gids met specifieke informatie over de eigen bpv.
Download de bpv-gids
Bpv: hoe werkt het?
Een stagiair vinden?
Dien een verzoek in bij het Studie Informatiepunt (STIPT) voor een stagiair of leerwerkstudent en zij sturen je door naar een bpv-coördinator. Deze helpt je verder.
Erkend leerbedrijf worden?
De landelijke organisatie Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kent deze erkenning toe. Via de site van de SBB kan een aanvraag worden ingediend voor erkenning. Na ontvangst zoekt SBB contact om verdere afspraken te maken.
Lees hier alles over de erkenningsprocedure
Stage of leerbaan?
In de bpv onderscheiden we stages (BOL) en leerbanen (BBL). Dat betekent ook een verschil voor jou als praktijkopleider: een BOL-student krijgt slechts een (onverplichte) stagevergoeding, een BBL-student krijgt salaris en een studiekostenvergoeding.
Beroepsopleidende leerweg (BOL)
In de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL) beslaat de bpv (stage) 20 tot 60 procent van de studieduur. De student komt in aanmerking voor tegemoetkoming in de studiekosten of studiefinanciering.
Duur, vorm en leerdoelen van de stage zijn afhankelijk van opleiding en leerjaar. Op basis daarvan kan worden gekozen voor een student die past bij de wensen van het leerbedrijf. Zo kan een eerstejaars al enkele weken uitvoerend werk verrichten en een vierdejaars bijvoorbeeld zelfstandig aan de slag met een onderzoek.
Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
In de deeltijd beroepsbegeleidende leerweg (BBL) omvat de bpv (leerbaan) 60 tot 80 procent van de studieduur. Deze leerweg is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om eigen medewerkers (verder) te scholen.
De student is in loondienst en gaat gemiddeld één dag in de week naar school. In veel gevallen verlicht de overheid de brutoloonkosten via een afdrachtenvermindering van de loonbelasting.
Begeleiding: praktijkopleider en bpv-docent
Begeleiding van stagiaires en leerwerkstudenten vraagt om een enthousiaste en deskundige praktijkopleider op de werkvloer. Vanuit ROC van Twente is de bpv-docent van de student het vaste aanspreekpunt.
Tijdens hun stage hebben de studenten recht op een goede begeleiding in de vorm van:
- ondersteuning;
- beoordeling van hun functioneren;
- contact met hun school.
Daarnaast geven de meeste leerbedrijven hun stagiairs een stagevergoeding.
Het begeleiden van studenten in de beroepspraktijk vraagt om specifieke vaardigheden op het gebied van zowel de matching en voorbereiding, als de begeleiding en de (ontwikkelingsgerichte) beoordeling. De SBB en de contactpersoon van de opleiding kunnen je hiermee verder helpen.
Praktijkovereenkomst (POK)
Bij de bpv zijn het leerbedrijf, de student en ROC van Twente betrokken. Voor elke bpv-periode maken we een praktijkovereenkomst (POK) waarin we de afspraken over de stage of leerbaan vastleggen.
Subsidieregeling praktijkleren
Met de subsidieregeling Praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Dankzij de regeling kunnen leerlingen, deelnemers, studenten of werknemers die een beroepsopleiding volgen, zich beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Werkgevers beschikken hierdoor over beter opgeleid personeel. Lees hier alles over op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Aansprakelijkheid en verzekeringen
Je leest alles over aansprakelijkheid en verzekeringen tijdens de bpv in ons informatieblad ''Schade, aansprakelijkheid en verzekeringen in de Beroepspraktijkvorming''.
OnStage4Business (O4B): volg de voortgang
Tijdens de bpv krijg je als praktijkopleider toegang tot onze applicatie OnStage4Business. Hiermee kunnen onze studenten, de bpv-docenten en jij zelf de voortgang van de bpv digitaal volgen. Zo houd je eenvoudig het aantal gewerkte bpv-uren bij en beoordeel je eventueel ingeleverd werk. Je krijgt van ons een mail met inloggegevens. Meer weten? In onze handleiding lees je alles over de mogelijkheden van OnStage4Business.
Handleiding OnStage4BusinessVideohandleidingen OnStage4Business (O4B)
Via een speciale YouTube-playlist vind je aanvullende instructievideo's voor het gebruiken en beheren van Onstage4Business (O4B). Heb je na het bekijken van de instructievideo’s vragen? Neem dan contact op met je contactpersoon binnen ROC van Twente.
Bekijk de instructievideo's
Twentestage
Twentestage helpt je de perfecte match te maken voor jouw bedrijf. Samen met de opleidingen bedenken ze een realistische invulling van de stage.
Ga naar Twentestage.nl