Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur
 

meld je aan
Meer info

wat doe je in dit beroep?

Je werkt als pedagogisch professional met kinderen van 0 tot 13 jaar binnen een Integraal Kind Centrum (IKC) of Brede school. Hier worden onderwijs, opvang en welzijnsactiviteiten samengevoegd. Binnen een Integraal Kind Centrum (IKC) is het vooral van belang dat je werk zich niet beperkt tot jouw groepsruimte of klaslokaal, maar dat je over de muren heen kijkt. Het gaat juist om de doorgaande lijn.

past dit beroep bij jou?

Je werkt graag in groepen en je legt makkelijk contact met kinderen en met hun ouders/verzorgers. Je houdt van kinderen en kunt makkelijk je aandacht en begrip tonen. Je bent flexibel, waardoor je snel kunt schakelen en makkelijk kunt combineren. Je kunt goed plannen en organiseren. Nederlands, Engels en rekenen zijn vakken waar je goed in bent. Daarnaast kun je zelfstandig werken en heb je doorzettingsvermogen. Ook ben je algemeen ontwikkeld en geïnteresseerd in de wereld om je heen. Belangrijk is dat je een onderzoekende houding hebt en zichtbaar wil groeien in jouw rol als (toekomstig) pedagogisch professional.

Wil je deelnemen aan deze combi-opleiding? Meld je dan aan voor de opleiding Onderwijsassistent of de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
Na je intake bij de opleiding Onderwijsassistent of Gespecialiseerd pedagogisch medewerker krijg je bericht over de mogelijkheden om deel te nemen aan deze combi-opleiding.

Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 4
 • Duur 3 jaar
 • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Thorbeckelaan 184, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens deze combi opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Voor de stage is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Het niet hebben van een VOG betekent dat je geen stage kunt lopen en de opleiding niet kunt afronden. Je loopt gedurende de hele opleiding twee dagen stage in de week. De school zorgt ervoor dat je een stageplek hebt.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet examens op je stageplek. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Verder doe je theorietoetsen en moet je portfolio aan alle eisen voldoen. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Activiteitenvakken zoals sport & spel, muziek, drama en beeldende vorming
 • Baby-, peuter- en BSO-specialisatie
 • Communicatie
 • Didactiek
 • Kinder EHBO
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Opvoeding en ontwikkeling
 • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma niveau 3
 • of een gelijkwaardig diploma

Belangrijk:
Voor deze combi-opleiding gelden aanvullende eisen en is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er is geen regulier toelatingsrecht, een plaatsingscommissie zal aan de hand van een positieve score op de AMN Talentscan en jouw antwoorden op de vragenlijst bekijken of je in aanmerking komt voor deze combi-opleiding. Je wordt opgeleid voor het diploma Onderwijsassistent én Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Deelname is in eerste instantie op volgorde van aanmelden. Je meldt je aan voor de opleiding Onderwijsassistent of voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Na je intake krijg je bericht over de mogelijkheden om deel te nemen aan deze combi-opleiding.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Ook word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 700,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als onderwijsassistent of gespecialiseerd pedagogisch medewerker binnen een IKC en/of een brede school. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Social work of de Pabo.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.