wat doe je in dit beroep?

Jouw werk in een laboratorium is van groot belang. Je bent nauw betrokken bij het onderzoek naar gezondheid, voeding, milieu en kwaliteit van producten. Je ontvangt, registreert en bewerkt de meest uiteenlopende monsters die je gaat onderzoeken. Voorbeelden van monsters zijn: bloed, geneesmiddelen, oppervlakte- of drinkwater, levensmiddelen of chemische grondstoffen. Je onderzoekt deze monsters met moderne analyseapparatuur volgens duidelijke protocollen en rapporteert de resultaten aan je leidinggevende. Je draagt bij aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de analyse. Ook heb je een belangrijke rol in het beheren van de voorraad en onderhoud van de apparatuur. Uitdagend en verantwoordelijk werk dus.

past dit beroep bij jou?

Je doet graag proefjes en bent nieuwsgierig en precies. Biologie en scheikunde vind je leuk. Ook kun je goed verslag doen van je eigen werkzaamheden. En: vertrouwelijke gegevens zijn veilig bij jou.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 3
  • Duur 2,5 jaar
  • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
  • Overige kosten ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
  • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

In het eerste leerjaar maak je al kort kennis met de beroepspraktijk. De laatste 10 weken in leerjaar 2 en 20 weken in leerjaar 3 loop je 4 dagen stage bij een bedrijf en volg je 1 dag theorielessen op school. Het eerste leerjaar volg je samen met studenten van de opleidingen Procesoperator B, Analisten en Operator C.

Je leert overzicht te houden over je werkzaamheden. Je leert de technieken en vaardigheden die nodig zijn om verschillende onderzoeksmonsters te identificeren, registreren en analyseren. Je leert voorbereiden en plannen van werkzaamheden, hoe je kwaliteitscontroles uitvoert en hoe je meetresultaten beoordeelt. Je leert omgaan met hightech apparatuur en ontwikkelt een goed kritisch inzicht. Er is veel aandacht voor communiceren, rapporteren en samenwerken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2,5 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit je opleiding af met een examendossier. Hierin staan de opdrachten die je uitvoert. Je maakt die op je stageplek. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je krijgt les in beroepstechnische vakken zoals chemie, biologie, procestechniek en data. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, informatica en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (het liefst met wiskunde en nask2. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek).
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo (het liefst met wiskunde en scheikunde. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek).
  • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 900,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt gaan werken als allround laborant bij veel verschillende bedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Analisten niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?