wat doe je in dit beroep?

In dit beroep ben je verantwoordelijk voor allerlei activiteiten die ondersteunend zijn voor een organisatie. Geen dag is hetzelfde en ook jouw takenpakket kan variëren van logistieke werkzaamheden tot gebouwbeheer of cateringwerkzaamheden. Je hebt dagelijks contact met de gebruikers van een gebouw, je bent vaak hun eerste aanspreekpunt en in staat hen klantvriendelijk te woord te staan. Hospitality is helemaal jouw ding, je bent handig en je hebt de mentaliteit van een echte aanpakker. Je bent een duizendpoot in een organisatie en daardoor ondersteunend aan meerdere afdelingen of teams. Je kunt later o.a. werken bij grotere bedrijven, een gemeentehuis, vakantiepark, een school, catering- of schoonmaakbedrijf of evenementenorganisatie.

past dit beroep bij jou?

Je bent behulpzaam, gastvrij en klantgericht. Je bent breed inzetbaar in tal van organisaties en bent daar een spil op facilitair gebied. Je bent goed in de Nederlandse taal en communicatief vaardig. Je ziet het werk liggen en pakt het op voordat je de opdracht krijgt. Kortom: je bent een echte aanpakker.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 2 jaar
 • Lesgeld € 1.357,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus
 • Cursusjaar 2023-2024
 • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. We hebben veel bedrijven in uiteenlopende bedrijfstakken waar we mee samenwerken. Zo is er altijd een leuk stagebedrijf te vinden waar jij nog meer kan ervaren wat facilitair werk inhoudt.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Tijdens de hele opleiding maak je theorie- en praktijktoetsen. Je hebt ook examens in examenprojecten. Daarin laat je zien dat je in de praktijk kunt brengen wat je hebt geleerd. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Evenementen
 • Facilitaire zaken
 • Gebouwbeheer
 • Hospitality
 • ICT vaardigheden
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
 • of een mbo-diploma niveau 2
 • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo word je uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst en maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.357,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 400,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je kleding nodig voor o.a. praktijklessen, informatie hierover krijg je via de opleiding en je hebt een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als allround medewerker facilitaire dienstverlening. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Facilitair leidinggevende niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Allround medewerker facilitaire dienstverlening BOL/3