Infoavond woensdag 26 juni 2024
18.00 - 20.00 uur | Wierdensestraat, Almelo

meer info

wat doe je in dit beroep?

Jouw werk in een laboratorium is van groot belang. Je bent nauw betrokken bij onderzoek naar gezondheid, voeding, milieu en kwaliteit van producten. Je ontvangt, registreert en bewerkt de meest uiteenlopende monsters die je gaat onderzoeken. Voorbeelden van monsters zijn: bloed, geneesmiddelen, oppervlakte- of drinkwater, levensmiddelen of chemische grondstoffen. Je onderzoekt deze monsters met moderne analyseapparatuur, beoordeelt en rapporteert de resultaten aan je leidinggevende. Gaat er iets mis? Dan neem jij het initiatief om het op te lossen. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van begin tot eind.

past dit beroep bij jou?

Je bent een onderzoekend type, maar ook nieuwsgierig en precies. Biologie en scheikunde vind je leuk. Je werkt volgens voorschrift, handelt correct bij afwijkingen en gaat discreet om met vertrouwelijke gegevens. Ontwikkelingen in jouw vakgebied houd je goed bij.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 4
  • Duur 3 of 4 jaar
  • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
  • Overige kosten ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
  • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
  • Cursusjaar 2024-2025
  • Leslocaties M.H. Tromplaan 28, Enschede

meer over de opleiding

Lessen en stages

In het eerste leerjaar maak je al kort kennis met de beroepspraktijk. In leerjaar 2 en 3 ga je 10 weken op stage en in leerjaar 4 ga je een heel jaar op stage. Een stageweek bestaat uit 4 dagen stage bij een bedrijf en 1 dag theorielessen op school. Het eerste leerjaar volg je samen met studenten van de opleidingen Allround laborant, Procesoperator B en Operator C.

Je leert overzicht te houden op je werkzaamheden. Je leert technieken en vaardigheden die nodig zijn om verschillende onderzoekmonsters te identificeren, registreren en analyseren. Je leert voorbereiden en plannen en hoe je kwaliteitscontroles uitvoert en meetresultaten beoordeelt. Je leert omgaan met hightech apparatuur en ontwikkelt een goed kritisch inzicht. Er is veel aandacht voor communiceren, rapporteren en samenwerken. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 of 4 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit je opleiding af met een examendossier. Hierin staan de opdrachten die je uitvoert. Je maakt deze op je stageplek. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

Je krijgt les in beroepstechnische vakken zoals chemie, biologie, procestechniek en data. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde, informatica en Loopbaan en Burgerschap.

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met wiskunde en/of nask1 (het liefst ook met nask2. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek).
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo met wiskunde en/of natuurkunde (het liefst ook met scheikunde. Heb je dat niet dan volg je in augustus, voordat school begint een bijspijkerweek).
  • of een gelijkwaardig diploma

Heb je een havo- of vwo-diploma met wis- en scheikunde? Dan kun je de opleiding in drie jaar doen. 

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 600,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 1.250,- voor de hele opleiding. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Extra kosten: ongeveer € 50,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als chemisch fysisch analist of biologisch medisch analist (afhankelijk van je gekozen richting in leerjaar 3) bij veel verschillende bedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleidingen Chemische Technologie of Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek. Heb je daar belangstelling voor? Dan kun je in leerjaar 3 al beginnen met een doorstroomtraject.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?