wat doe je in dit beroep?

Je werkt voornamelijk buiten en maakt onderdeel uit van de asfaltploeg. Samen met een machinist bedien je de asfaltafwerkmachine. Je kunt werktekeningen goed lezen en zorgt dat de afwerking van de asfaltlaag volgens de tekening wordt uitgevoerd. Je hebt een flexibele werkhouding en werkt soms 's nachts. Naast de uitvoerende werkzaamheden begeleid en geef je aanwijzingen aan je collega's. Je werkt zelfstandig, onder begeleiding van de asfaltuitvoerder. Je bent samen met je ploeg verantwoordelijk voor het opgeleverde werk. Je vervangt de asfaltuitvoerder als hij niet aanwezig is.

past dit beroep bij jou?

Je werkt bij bedrijven die zijn gespecialiseerd in asfaltwerkzaamheden. Je bent vaak onderweg, want deze firma’s werken door het hele land. Voor de overheid, maar ook voor bedrijven en particulieren. Je let goed op de kwaliteit, de kosten en de regels op het gebied van veiligheid, arbo en milieu.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur 2 jaar
 • Cursusgeld € 715,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties Produktieweg 13, Holten Aziëlaan 3, Vroomshoop

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Tijdens je opleiding leg je Proeven van Bekwaamheid (PvB) (praktijkexamens) af. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook maak je toetsen op school en op je werkplek. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. 
Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Werkorganisatie
 • Werkterrein inrichten
 • Werk voorbereiden en verhardingen aanbrengen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als balkman bij een erkend leerbedrijf (minimaal 32 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl of meld je aan bij één van de collectieve opleidingsbedrijven in de regio Twente.

Daarnaast heb je nodig:

 • een mbo-diploma Asfaltafwerker niveau 2
 • of een gelijkwaardig diploma
 • minimaal 2 jaar werkervaring in een asfaltploeg

Heb je een vmbo-diploma? Dan start je eerst met de opleiding Asfaltafwerker: Asfaltafwerker BBL/2 | ROC van Twente.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zoals een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een persoonlijk gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 715,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 200,- voor de hele opleiding.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken als balkman. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Uitvoerder bouw/infra niveau 4. Ook kun je kiezen voor aanvullende cursussen, zoals Asfaltkennis 1 en 2. Zo ontwikkel je je verder in het vak.

Extra informatie

De bedrijfstak bouw – infra vergoedt 100% van de kosten van de leermiddelen voor studenten die starten met een nieuwe opleiding in de bouw of infra. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan gesteld.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?