wat doe je in dit beroep?

Je helpt bij werkzaamheden in de hout- en meubelbranche, de bouw, de afbouw of de schilders- en onderhoudsbranche. Ook kun je assisteren in een afvalverwerkingsbedrijf of bij het onderhoud van een openbare ruimte. Je hebt verschillende taken, waarvoor je met machines en gereedschap werkt. Soms werk je in een werkplaats, maar vaak werk je op locatie (binnen en buiten).

past dit beroep bij jou?

Je vindt het leuk om materialen en producten voor te behandelen, af te werken, te bouwen, te bevestigen of te produceren. Je kunt werktekeningen lezen. Ook houd je je aan afspraken en volg je instructies op. Je kunt samenwerken met collega's. Verder kun je netjes werken in een tempo dat van je verwacht wordt.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 1
 • Duur 1 jaar
 • Cursusgeld € 295,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties De Sumpel 4-6, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school. En besteed je ongeveer vier uur per week aan zelfstudie.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus. 

Hoe zien de examens er uit?

Als je aan alle voorwaarden op school en op je werk hebt voldaan, haal je je diploma.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van keuzedelen word je aan het begin van de opleiding geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Burgerschap
 • Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Vaktheorie

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig: 

 • een (leer)werkplek als assistent in de richting van bouwen, wonen en onderhoud bij een erkend leerbedrijf (voor minimaal 16 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast kun je met de opleiding starten als je:

 • geen diploma van het voortgezet onderwijs (vmbo) hebt
 • en op 1 augustus van het schooljaar waarin je start 16 jaar of ouder bent

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 295,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 265,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken als assistent in de richting van bouwen, wonen en onderhoud. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een mbo-opleiding niveau 2. Daarvoor moet je wel je diploma hebben.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Let op! Dit is een 360 film - beweeg je scherm met het handje.

Entreeopleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud BBL/1