wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij bedrijven in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde of installatietechniek. Het verschilt per bedrijf wat je precies doet. Je werkt bijvoorbeeld in een werkplaats of een productiehal. Je kunt ook op locatie werken, bij de klant. Dit kan zowel binnen als buiten zijn (denk aan een bouwplaats). Eenvoudig werk doe je zelfstandig of je helpt een ervaren collega. Je kunt ook kiezen voor ICT. Je werkt dan voor een computerbedrijf of op een ICT-afdeling van een bedrijf.

past dit beroep bij jou?

Techniek vind je interessant. Je vindt het leuk om montage- en verbindingstechnieken toe te passen. Je kunt netjes werken, technische tekeningen lezen en je vindt het leuk om metingen te doen. Je houdt je aan afspraken en je volgt instructies op. Je kunt met collega's samenwerken en overleggen.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 1
 • Duur 1 jaar
 • Lesgeld € 1.419,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties De Sumpel 4-6, Almelo Gieterij 200, Hengelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je krijgt 3 dagen per week les op school en loopt 2 dagen per week stage. Tijdens de hele opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Van je slb'er krijg je individuele begeleiding, stagebegeleiding en loopbaanbegeleiding. Je slb'er helpt ook bij het zoeken naar een stageplek. 

Je kunt binnen deze opleiding ook kiezen voor de richting ICT. Dit kun je tijdens het intake gesprek aangeven.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 jaar en start in augustus. 

Hoe zien de examens er uit?

Als je aan alle voorwaarden op school en op stage hebt voldaan, haal je je diploma.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van keuzedelen word je aan het begin van de opleiding geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Burgerschap
 • Digitale vaardigheden
 • Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
 • Nederlands
 • Praktijk
 • Rekenen
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Vaktheorie

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je kunt met de opleiding starten als je:

 • geen diploma van het voortgezet onderwijs (vmbo) hebt 
 • en op 1 augustus van het schooljaar waarin je start 16 jaar of ouder bent

 

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En je voert een gesprek.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.419,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 240,-. Voor de richting ICT ongeveer € 185,-. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als assistent in de installatie- en constructietechniek of in de richting ICT. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een mbo-opleiding niveau 2. Daarvoor moet je wel je diploma hebben.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Let op! Dit is een 360 film - beweeg je scherm met het handje.

Entreeopleiding Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek BOL/1