wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een (heren)kapsalon, in je eigen zaak of je komt bij de klant thuis. Je beheerst het dames- en herenkappersvak. Je bent gespecialiseerd in het herenvak: wassen, (op)knippen, snijden, stylen, werken met de coupeschaar, zorgen voor strakke contouren, trimmen baard en snor en scheren. Je weet wat bij iemand past. Je bent creatief en je geeft adviezen.

past dit beroep bij jou?

Je weet van aanpakken en kunt goed met mensen omgaan. Bij jou voelen klanten zich op hun gemak, waardoor ze zich lekker ontspannen. Ook werk je hygiënisch en zelfstandig. En natuurlijk weet je precies wat de laatste trends in je vakgebied zijn.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BBL / 3
 • Duur 1 of 2 jaar
 • Cursusgeld € 654,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus. Later instromen kan in overleg.
 • Cursusjaar 2023-2024
 • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

In deze opleiding leer je ook de basishaarbehandelingen voor dames. Er is veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 23 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je een dag per week naar school. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 1 of 2 jaar (afhankelijk van je vooropleiding) en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet verschillende examens, het hele jaar door. Bijvoorbeeld een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Ook houd je een portfolio en een BPV-boek bij. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Föhnen
 • Haarverzorging
 • Knip- en snijtechnieken
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Scheren en masseren
 • Trimmen baard en snor

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een (leer)werkplek als haarstylist heer bij een erkend leerbedrijf (minimaal 23 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

Daarnaast heb je nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo 
 • of het mbo-diploma Kapper niveau 2 (de opleiding duurt dan geen 2, maar 1 jaar)

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Ook verzorg je een pitch (d.m.v. een powerpoint of prezi met daarin je motivatie waarom je voor een kappersopleiding kiest). 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 654,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2023 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 375,- voor het eerste leerjaar, ongeveer € 230,- voor het tweede leerjaar, en ongeveer € 90,- voor het derde leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken als haarstylist heer in een kapsalon of in je eigen zaak. Na de opleiding zit je niet stil. Want om écht goed te worden in je vak en de fijne kneepjes onder de knie te krijgen, volg je verschillende bijscholingscursussen. Je kunt ook doorleren voor Salonmanager heer niveau 4. Deze opleiding kun je in 2 jaar afronden.

Extra informatie

Ben je creatief en heb je veel talent? Dan kun je meedoen aan een speciale casting. Word je toegelaten? Dan kom je in het excellentieprogramma 'De kunst van’. Je mag dan verschillende workshops van (inter)nationaal bekende kappers volgen (let op: dit kost wel extra geld). En: je toekomstige werkgever kan zien dat je een groot talent bent.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.