wat doe je in dit beroep?

Je bent verantwoordelijk voor het werk in de keuken. Je regelt wanneer welke taken gedaan moeten worden en in welke volgorde. Je verdeelt taken onder medewerkers. En je bewaakt de voortgang. Daarbij houd je rekening met de wettelijke regels en voorschriften voor keukenwerk. Ook de inkoop van producten en goederen doe jij. Je stelt de menukaarten samen, maakt menuplanningen en de berekeningen. Natuurlijk sta je zelf ook achter het fornuis. Koken is immers je lust en je leven. Daarbij werk je nauw samen met de andere koks.

past dit beroep bij jou?

Je houdt van koken en kunt goed leiding geven. Daarnaast ben je creatief en ondernemend en werk je zelfstandig en netjes. Zelfstandig en in teamverband werken, je kunt allebei. Werken op onregelmatige tijden vind je geen probleem.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BBL / 4
  • Duur 2 of 3 jaar
  • Cursusgeld € 624,- (per schooljaar)
  • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
  • Startdatum Augustus
  • Cursusjaar 2022-2023
  • Leslocaties Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je één dag per week naar school.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 of 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring) en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je beroepsgerichte examens van de Stichting Horeca Examen. Ook doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens. Examens kunnen buiten je reguliere lesrooster gepland worden.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

 

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • Beroepsvaardigheden, -kennis en -technieken
  • Engels
  • Financieel management
  • Keukenmanagement
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Personeelsmanagement
  • Rekenen

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een (leer)werkplek als leidinggevende keuken bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week) waarbij je leiding kunt geven aan tenminste twee collega's. Het leerwerkbedrijf moet je de kansen en mogelijkheden geven om je leidinggevende vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Daarnaast moet je toegang krijgen tot de (gegevens van) de bedrijfsvoering om je opleiding succesvol te kunnen doorlopen en afronden. Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.

  • Daarnaast heb je nodig:
  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4- havo/vwo
  • of een mbo-diploma (Zelfstandig werkend) Kok en daaraan gekoppeld relevante werkervaring als Zelfstandig werkend kok
  • of een gelijkwaardig diploma

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk cursusgeld: € 624,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen cursusgeld te betalen. Leermiddelen: Ongeveer € 350,- voor de hele opleiding. Afhankelijk van de keuzedelen die gekozen worden en het materiaal dat al in het bezit is, wisselt het bedrag. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt blijven werken in de horeca als leidinggevende keuken. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie, de Hoge Hotelschool of een lerarenopleiding.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje

Leidinggevende keuken BBL/4