ben je nog niet 100% zeker van je opleidingskeuze? 
kom naar de inloopavond op
12 maart van 18.00 tot 21.00 uur

meld je aan
meer info over aanmelden

wat doe je in dit beroep?

Je werkt als manager of ondernemer in een (middel)groot restaurant of hotel. Samen met je team zorg je ervoor dat je gasten zich welkom voelen. Je geeft leiding aan een team, je coacht, motiveert en begeleidt. Je hebt een scherp oog voor de wens van de gast, tot in de kleinste details. Naast het werken voor je gasten ga jij ook over inkoop, sales, marketing, financiën en personeelsbeleid. Net wat je functie van je vraagt.

past dit beroep bij jou?

Je bent zelfstandig, ondernemend en hebt een commerciële instelling. Je kunt uitstekend omgaan met mensen. Je bent vriendelijk en gastvrij. Verder kun je zorgvuldig en hygiënisch werken.

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

  • Leerweg / Niveau BOL / 4
  • Duur 4 jaar
  • Lesgeld € 1.202,- (per schooljaar)
  • Overige kosten ongeveer € 100,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage.
  • Startdatum Augustus
  • Cursusjaar 2020-2021
  • Leslocatie Wierdensestraat 65, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. In het eerste en tweede leerjaar loop je stage in een restaurant: een blokstage van 80 uur (twee weken) en een lintstage van 220 uur. In het derde leerjaar doe je 20 weken lang management- of onderzoeksopdrachten in een horecabedrijf. In het vierde leerjaar ben je twintig weken op stage in een hotel. De stages zijn altijd bij een erkend leerbedrijf.
Naast deze bedrijfsstages loop je ook ongeveer 10 weken een interne stage. Tijdens deze periode heb jij de leiding over de verschillende restaurants binnen onze school. Dit doe je samen met een kleine groep klasgenoten en onder begeleiding van een aantal vakdocenten. Hierbij ben je ook verantwoordelijk voor de planning en het organiseren van de reserveringen.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 4 jaar en start in augustus.

Hoe zien de examens er uit?

Je doet tijdens de hele opleiding examens: mondelinge en schriftelijke examens, portfolio en Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

  • Commercieel management (Marketing)
  • Duits
  • Engels
  • Financieel management
  • Hotelmanagement en reserveringssystemen
  • Keuken- en restauranttechniek
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands en communicatie
  • Ondernemen en leidinggeven
  • Personeelsmanagement
  • Rekenen
  • Sociale hygiëne

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg  
    (economie of wiskunde in het pakket is zeer gewenst)  
  • of een overgangsbewijs van 3- naar 4-havo/vwo    
  • of een gelijkwaardig diploma         

Heb je een havo diploma? Dan kun je de versnelde opleiding Fasttrack Hospitality Management volgen.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo krijg je een reflectieopdracht en maak je bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Meestal vul je ook het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.202,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 480,- in het eerste leerjaar. Plus ongeveer € 550,- voor bedrijfskleding en ongeveer € 120,- voor een messenset. Boekengeld: het tweede leerjaar ongeveer € 200,- en het derde en vierde leerjaar ongeveer € 100,-. Extra kosten: ongeveer € 100,- per leerjaar. Dit is een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag in de horeca, of je eigen bedrijf starten. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Hoge Hotelschool, een economische opleiding, Personeel en Arbeid (HRM) of de lerarenopleiding Horeca en Voeding. 

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

waar kan ik deze opleiding volgen?

dit beroep uitgelegd in een kort filmpje, gemaakt door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Manager/ondernemer horeca BOL/4